Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 3
Sutra: 6° 6° 3
22. veljače 2020.
Prva žena na čelu

Odgovorna za mučenja zatvorenika? Tko je kontroverzna agentica koju će Trump staviti na čelo CIA-e

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2018. u 8:43 2018-03-14T08:43:10+01:00

Od veljače 2017. bila je zamjenica direktora agencije. U utorak je nominirana za nasljednicu direktora Mikea Pompea, koji je pak nominiran za državnog tajnika. Oboje ih mora potvrditi Senat

Potvrdi li je Senat, Gina Haspel postat će prva direktorica u povijesti američke Središnje obavještajne agencije (CIA).  

Haspel (61) nije bez kontroverzi, imala je ulogu u mučenjima zatvorenika osumnjičenih za terorizam nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Europski centar za ustavna i ljudska prava, neprofitna pravna organizacija sa sjedištem u Berlinu, zatražila je prošle godine da njemački državni odvjetnik za njom izda uhidbeni nalog.

Haspel radi za CIA-u više od tri desetljeća i neko je vrijeme službovala u Londonu.

Od veljače 2017. bila je zamjenica direktora agencije. U utorak je nominirana za nasljednicu direktora Mikea Pompea, koji je pak nominiran za državnog tajnika. Oboje ih mora potvrditi Senat.

Godine 2002. Haspel je vodila jedan od tajnih zatvora CIA-e. Tijekom njezina upravljanja ondje su navodno mučena dvojica zatvornika, osumnjičena da su članovi al-Kaide.

Po senatskom izvješću o mučenjima, Abu Zubajdah i Abd al-Naširi više su puta podvrginuti tzv. waterboardingu, simulaciji utapanja, bio im je uskraćivan san i ispitivalo ih se drugim upitnim metodama. Obojica su poslije završila u Guantanamu.

Haspel je također imala ulogu u odluci agencije da uništi brojne dokumente na kojima su zabilježena zlostavljanja prilikom ispitivanja zatočenika, objavili su New York Times i drugi američki mediji.

»Mučenje zatvorenika u američkim pritvorima tijekom posljednjeg desetljeća jedno je od najmračnijih poglavlja američke povijesti«, priopćio je u utorak republikanski senator John McCain.

»Gospođa Haspel će morati objasniti prirodu i opseg svoje upletenosti u to. Znam da će Senat odraditi svoj posao u propitivanju njezina djelovanja«, dodao je.

U agenciji je jako poštuju, tvrde američki mediji. Kao zamjenica direktora radila je uglavnom iza scene i očekuje se da će kao nova čelnica nastaviti s Pompeovom politikom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.