Sirija

Odgođena evakuacija civila iz Alepa

Hina

Reuters

Reuters



Izvlačenje civila i pobunjenika iz sirijske metropole Alepa najavljeno za srijedu u zoru kasni nekoliko sati i moglo bi biti odgođeno do četvrtka, izvijestili su mediji s terena, a oporbeni čelnik je za zastoj optužio Iran i šijitske milicije koje se bore na strani predsjednika Bašara al Asada.


Dogovor pod rusko-turskim pokroviteljstvom obznanjen u utorak navečer predviđa izvlačenje civila i pobunjenika koji još drže preostale položaje u tom drugom po veličini sirijskom gradu koji je pao u ruke Asadove vojske.


Evakuacija je trebala početi u srijedu u 4 sata po srednjoeuropskom vremenu, izvijestili su Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i mjesni izvori. No tri sata poslije, dvadesetak zelenih autobusa koji su čekali u četvrti Salahedin podijeljenoj na režimski i pobunjenički dio, još se nisu pomaknuli s mjesta, javio je novinar.




Vozači autobusa spavali su u svojim vozilima i nijedan civil ni pobunjenik nije se mogao vidjeti u blizini.


Zasad nema nikakva obrazloženja pobunjenika, režima, Moskve ni Ankare. Pobunjenički izvori su rekli da primirje ostaje na snazi unatoč odgodi evakuacijskog plana.Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je ukupno 6000 civila napustilo Alep u posljednja 24 sata, te da je u istom razdoblju 366 pobunjenika položilo oružje i otišlo iz grada.

U posljednjem pobunjeničkom džepu u Alepu u četvrti Al Mašad, velik broj civila je izašao na ulicu u 4 sata iščekujući vijesti u vezi s autobusima. Mnogi su proveli noć na nogostupima zbog nedostatka skloništa.


Dogovor o evakuaciji su u utorak navečer objavile su pobunjeničke skupine a potvrdile Rusija i Turska, pokrovitelji režima Bašara al Asada, odnosno oporbe, nakon međunarodne bure koju su potaknuli užasni zločini nad civilima počinjeni u četvrtima koje je vojska ponovo zauzela.