Svjedočenje novinara ABC-a

Obamin posjet Afganistanu pod okriljem noći: kao iz špijunskih priča

Hina

Plan je bio zamišljen tako da se iz SAD-a krene po mraku, u Afganistan stigne pod okriljem noći i iz Afganistana ode prije svitanja



 Posjet američkog predsjednika Baracka Obame Afganistanu proveden je u tolikoj tajnosti da je nalikovao scenama iz špijunskih trilera, napisao je novinar ABC-ja Richard Coolidge koji je bio u Obaminoj novinarskoj pratnji tijekom cijelog putovanja. 


Novinari koji putuju s Obamom stigli su u ponedjeljak u 21.30 sati po istočnoameričkom vremenu na stražnji ulaz zračne baze Andrews pokraj Washingtona. Nije ih dočekao nitko od uobičajenog osoblja Bijele kuće zaduženog za novinare. Nakon sigurnosnog pregleda, autobusom su prevezeni do piste na kojoj je u potpunom mraku i tišini stajao Air Force One. 


Novinarima su oduzeti svi elektronički predmeti, laptopi, mobiteli, kamere, svi uređaji koji imaju software koje se može pratiti. Novinari su se potom ukrcali u predsjednički zrakoplov, a Obama je stigao oko ponoći. Nitko od novinara ga nije vidio. Tijekom polijetanja i inicijalnog uspona sva svjetla u kabini ostala su ugašena. Sve rolete na prozorima ostale su spuštene. 




Novinari tada nisu znali da neće vidjeti dnevno svjetlo više od 24 sata. Plan je bio zamišljen tako da se iz SAD-a krene po mraku, u Afganistan stigne pod okriljem noći i iz Afganistana ode prije svitanja. 


U zračnu bazu Bagram Air Force One sletio je u 22.20 sata po mjesnom vremenu u utorak. Od baze do Kabula cijelo izaslanstvo prevezeno je kratkim letom helikopterima Chinook koji su čekali na pisti upaljenih rotora. Naravno, čekanje i let bio je u potpunom mraku. Nakon slijetanja na pistu stožera ISAF-a u Kabulu, izaslanstvo je do predsjedničke palače Hamida Karzaija prevezeno u koloni. 


Nakon potpisivanja američko-afganistanskog strateškog sporazuma, istim putem i pod istim uvjetima izaslanstvo je prevezeno nazad u Bagram. U tamošnjem hangaru Obamu je dočekalo tristotinjak američkih vojnika kojima je prvo održao kraći govor, a zatim proveo 45 minuta nastojeći se rukovati sa svakim od njih. Potom je posjetio bolnicu i podijelio deset odličja, ‘purpurnih srca’, ranjenicima. Točno u četiri sata ujutro u srijedu po afganistanskom vremenu ili u 19.30 u utorak po istočnoameričkom Obama se iz Bagrama obratio naciji. Bilo je to vjerojatno prvo takvo obraćanje izvan Ovalnog ureda. Jedanaest minuta kasnije novinari su potrčali prema predsjedničkom zrakoplovu kako bi napustili Afganistan. U mraku.