Ne namjerava odstupiti

Novi skandal u MMF-u: Christine Lagarde i službeno pod istragom

Denis Romac

Istraga je uvedena zbog nemara i prekoračenja ovlasti kad je tajkunu Bernardu Tapieju isplaćena odšteta od 400 milijuna eura, a Lagarde je bila ministrica financija u francuskoj vladi



Protiv Christine Lagarde, direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i jedne od najmoćnijih žena svijeta, uvedena je i službena istraga zbog nemara i prekoračenja ovlasti u poznatom korupcijskom skandalu u kojem je francuskom tajkunu Bernardu Tapieju isplaćena enormna odšteta u iznosu od 400 milijuna eura, u vrijeme kada je Lagarde bila ministrica financija u francuskoj vladi.Istraga protiv nekadašnje ministrice i sadašnje prve dame MMF-a vodi se pred posebnim sudom u Parizu, zaduženom za istrage i progon ministara za djela počinjena u vrijeme ministrovanja. Iako se otvaranju istrage u francuskim medijima pripisuje skoro ista težina kao i podizanju optužnice, u tom pogledu ne postoji automatizam i sve istrage dosad ipak nisu rezultirale optužnicom, iako je takav ishod najvjerojatniji. A to znači da Lagarde gotovo sigurno očekuje suđenje.


A to pak znači da ova afera za Lagarde i njezinu političku budućnost postaje vrlo ozbiljna i opasna, iako je upravo sama Lagarde proteklih godina, koliko je otvoren ovaj slučaj i koliko traje istraga, cijelo vrijeme umanjivala značaj afere, negirajući bilo kakvu odgovornost i krivnju u ovom slučaju. Tako je učinila i jučer, kada je ocijenila da je odluka o otvaranju istrage »potpuno bez osnove«, naloživši svojim odvjetnicima da napišu žalbu.


Tapie navodno oštećen


A što se to stavlja na teret Lagarde u aferi Tapie? Kontroverzni multimilijunaš svojedobno je tužio francusku državu zato što ga je banka Credit Lyonnais, u to vrijeme u državnom vlasništvu, oštetila pri prodaji njegovog paketa dionica Adidasa. Banka je navodno namjerno umanjila vrijednost dionica, zbog čega je Tapie od države tražio odštetu. Slučaj se godinama vukao, a da se ništa nije promijenilo sve do 2007. godine, odnosno dolaska Lagarde na dužnost ministrice financija, a bilo je to u vrijeme predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Unatoč protivljenju svojih savjetnika, Lagarde donosi neočekivanu odluku kojom se obustavlja pravni spor i slučaj predaje arbitraži. A arbitraža je ubrzo odlučila: država Tapieju mora isplatiti 285 milijuna eura, što s kamatama iznosi 400 milijuna.




Tužiteljstvo, međutim, smatra da je cijeli arbitražni postupak bio dobro osmišljena pronevjera državnog novca i jedna velika prevara, u kojoj je sudjelovala i Christine Lagarde.


Zašto je superbogati tajkun tako izdašno nagrađen iz državne blagajne? Zbog čega je Tapie bio toliko važan Lagarde i Sarkozyju? Iako je Tapie bio ministar u vrijeme socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda, na predsjedničkim izborima 2007. godine, a onda i 2012. godine, podržao je kandidata desnice Sarkozyja, zbog čega je onda navodno i nagrađen od strane tadašnje ministrice financija.


Tapie je optužen za organiziranu prevaru u okviru kriminalnog društva, a bio je i pritvoru. Zbog ove istrage zamrznuta mu je i imovina, među kojom i nekoliko bankovnih računa i dva životna osiguranja »teška« više od 20 milijuna eura, kao i vile u Parizu i na Azurnoj obali, vrijedne 69, odnosno 48 milijuna eura.


Povjerenje Fonda


Lagarde je i nakon otvaranje istrage ustvrdila da ne namjerava odstupiti sa čela MMF-a, a mandat u toj krovnoj organizaciji međunarodnog financijskog sustava, pod snažnim uplivom SAD-a, istječe joj 2016. godine. MMF je još ranije poručio da njegova čelnica uživa povjerenje fonda te da izvršni odbor smatra da je direktorica kadra izvršavati svoje dužnosti.


Međutim, stvari ovdje nisu tako jednostavne za MMF. Iako Lagarde ni u slučaju da bude osuđena ne bi automatski morala odstupiti, MMF bi se svejedno zatekao u velikim nevoljama, i to po drugi put u svega nekoliko godina. Osuda Lagarde, naime, već je drugi skandal u kojem se zatekao čelnik/čelnica MMF-a, nakon Dominiquea Strauss-Kahna, koji je odstupio nakon što je optužen da je u jednom njujorškom hotelu izvršio spolni napad na sobaricu. Osim nemjerljive štete za ugled MMF-a, osuda Legarde značila bi vjerojatno i njezin politički kraj, iako je riječ o jednoj od najambicioznijih i najuspješnijih političarki današnjice, koju se često spominje kao kandidatkinju za najviše izvršne položaje.