Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Kontroverzan potez

Nove napetosti: Japan nabavlja rakete koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2017. u 11:13 2017-12-08T11:13:30+01:00

Plan za nabavu raketa vjerojatno će naići na kritike oporbenih stranaka u parlamentu, posebice političara zabrinutih da bi on razvodnio japansko odricanje od prava na vođenje rata koje je upisano u ustav nakon Drugog svjetskog rata

Japan namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupnji za jednu zemlju koja se odrekla prava da vodi rat.

Ministar obrane Itsunori Onodera nije spominjao Sjevernu Koreju kada je objavio da će Japan nabaviti te rakete i rekao je da će one biti kupljene za obrambene svrhe.

»Planiramo uvesti raketu JSM (Joint Strike Missile) za borbene zrakoplove F-35A... koja se može ispaliti izvan dometa neprijateljskih prijetnji«, rekao je Onodera na tiskovnoj konferenciji.

Plan za nabavu raketa vjerojatno će naići na kritike oporbenih stranaka u parlamentu, posebice političara zabrinutih da bi on razvodnio japansko odricanje od prava na vođenje rata koje je upisano u ustav nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, rastuća prijetnja sjevernokorejskih balističkih raketa potaknula je pozive političara, među kojima Onodere, na snažniju vojsku koja može odvratiti Sjevernu Koreju od pokretanja napada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.