Zgarište nekadašnjeg restorana na jezeru Sabljaci čekaju bolji dani

Njemački biznismen porijeklom s Krka kupuje Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica

Mladen Trinajstić

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica izgorio je u požaru 2011. godine / Foto Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica izgorio je u požaru 2011. godine / Foto Bruno Konjevic / CROPIX

Iza investicijskog plana stoje investitori iz Njemačke i Švicarske. Kapital koji će, bude li sve teklo prema planu, u kratkom roku biti uložen u posrnuli zimski centar iz hotelske je odnosno turističke branše, kaže Josip Crnčić, poslovni čovjek iz Düsseldorfa i vlasnik tvrtke Air Albatros sa sjedištem u Puntu



KRK  Slijedom informacije kako se ovih dana u postupak kupnje dijela izgorjelog Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica (u stečaju), točnije rečeno zgarišta nekadašnjeg restorana na jezeru Sabljaci i pripadajućeg mu zemljišta uključila tvrtka Air Albatros sa sjedištem u Puntu na otoku Krku, istražili smo pozadinu priče o »bodulskim ulaganjima« u spomenuti, danas propali te uvelike devastirani zimski centar. Spekulacije o »krčkom dijelu priče« koja je nedavno, u formalnom smislu potvrđena uplatom jamčevine u vrijednosti 70 tisuća kuna (kojom je Air Albatros potvrdio svoj ozbiljan interes za kupnju nekretnine čija je vrijednost procijenjena na 1,2 milijuna kuna), saznali smo jučer, samo su djelomično točne. 


Ozbiljni planovi


Na adresi u Puntu gdje je sjedište Air Albatrosa, jučer smo, u njegovoj obiteljskoj kući, zatekli Marijana Sokolovića, pilota i financijaša koji je pred šest godina na krčkom aerodromu osnovao spomenutu aviokompaniju s kojom je, čarter letovima, kanio omišaljsku zračnu luku povezati sa skandinavskim odredištima. 



Kad dođe trenutak, a vjerujem da će to biti uskoro, vrlo rado ću se s vama i svim ostalim predstavnicima medija sresti u Hrvatskoj, nadam se i na samoj Bjelolasici, a sve kako bih predstavio ambiciozan plan kojeg investititori koje predstavljam imaju s ovim kompleksom, naglasio je Crnčić potvrdivši nam kako ga, osim njegova otočnog porijekla i činjenice da u vlasništvu ima kompaniju kojoj je formalno sjedište u Puntu, s Krkom i krčkim gosodarstvom u ovom trenutku zaprvo ništa drugo ne povezuje. I vjerujte mi, nikakav problem vezan uz tu akviziciju i investiciju ne leži ovdje gore, u Njemačkoj. Sve što nas koči i usporava u našim planovima koje već dulje vrijeme ondje nastojimo pokrenuti i realizirati je kod vas, u Hrvatskoj, riječi su kojima je zankovito naš kratki razgovor jučer zaključio Josip Crnčić.





– Tvrtka koju sam osnovao i koju sam, suočen s besmislom borbe s hrvatskom državnom birokracijom, ubrzo prodao više nema nikakve veze sa mnom, a moj je dom ostao tek formalnim sjedištem tvrtke koju je, najprije s nakanom bavljenja avioprijevozom putnika, od mene pred pet godina otkupio Josip Crnčić, njemački poslovni čovjek koji je porijeklom s otoka Krka. Zadržavanje imena i sjedišta tvrtke koja se u međuvremenu preusmjerila ka turizmu i ugostiteljstvu, prenio nam je Sokolović (koji je svoj avio biznis preselio u Austriju op.a.), samo je privremeni korak i to dok spomenuti njemačko-krčki poslovnjak ne realizira svoje vrlo ozbiljne planove kupnje objekata i sadržaja na Bjelolasici gdje Crnčić uskoro planira uspostaviti poslovno sjedište svoje hrvatske kompanije, zaključio je Sokolović koji, kaže, za današnji Air Albatros tek prima i prosljeđuje poštu. 


Bez detalja


Posredstvom njegova »puntarskog domaćina«, jučer smo nakratko ipak uspjeli stupiti i u telefonski kontakt sa spomenutim Crnčićem koji, otkrio nam je u svom prvom, kratkom i prilično suzdržanom medijskom istupu, s Hrvatskim olimpijskim centrom odnosno njegovim dijelovima ima ozbiljne planove. 



Tvrtka Air Albatros jedina se javila na natječaj i uplatila jamčevinu za kupnju velikog restorana na Sabljacima, i to u petom krugu natječaja, koji se (kao i za sve ostale objekte bivšeg HOC-a Bjelolasica) još od travnja prošle godine odnosno od početka otvaranja stečajnog postupka neprekidno provodi. Stečajni upravitelj HOC-a Bjelolasica Tomislav Đuričin pred samo koji dan medijima je potvrdio zanimanje i ponudu »Air Albatrosa« za lokaciju Sabljaci, kao i činjenicu da je »puntarska« tvrtka na račun jamčevine u zacrtanom roku uplatila 70 tisuća kuna. Stečajni je upravitelj tad naglasio i kako se tijekom pet provedenih natječajnih krugova vrijednost devastiranog objekta smanjila na već spomenuti iznos od tek nešto više od milijun kuna, i napomenuo kako će se formalni epilog za sad još uvijek tek moguće kupoprodaje Sabljaka znati tek po okončanju procesa koji je u tijeku, odnosno nakon pravomoćnosti s tim postupkom povezane odluke nadležnog trgovačkog suda. 



– Shvatit ćete da je danas, s obzirom na osjetljivost trenutka u kojem se nalazi postupak kojim nastojimo steći vlasništvo nad dijelom tog kompleksa, malo prerano za javne istupe i otkrivanje detalja pozamašne investicije koju ondje nastojimo realizirati već dulje vrijeme, istaknuo je Josip Crnčić, poslovni čovjek iz Düsseldorfa. Uspjeli smo doznati i kako iza njegova akvizicijskog i investicijskog plana stoje vrlo ozbiljni investitori iz Njemačke i Švicarske. Kapital koji će, bude li sve teklo prema planu, u vrlo kratkom roku biti uložen u posrnuli zimski centar iz hotelske je odnosno turističke branše, poslovne sfere iz koje i ja dolazim i kojom se već desetljećima u Njemačkoj uspješno bavim, zaključio je naš sugovornik naglašavajući kako o njegovom »backgroundu« i iskustvu dovoljno govori i podatak kako je u toj branši otkako je još početkom 70-tih godina stekao diplomu opatijskog Hotelijerskog fakulteta. 



U nastojanja otkupa dijelova bivšeg HOC-a Bjelolasica navodno se, posredstvom svoje Karisma Hotels Adriatic, uključio i Agrokor kojeg su, saznajemo, prigodom nedavnog obilaska ostataka tog zimovališnog kompleksa, predstavljali mlađi sin Ivice Todorića, Ivan, kao i član uprave KHA, smijenjeni ministar turizma Veljko Ostojić.