Kraj najkrvavije kampanje

NOVI PREDSJEDNIK Obrador: U Meksiku neće biti diktature

Hina

Izlazne ankete pokazuju da je taj bivši gradonačelnik Ciudad de Mexica osvojio između 53 i 59 posto glasova



CIUDAD DE MEXICO Kandidat ljevice Andres Manuel Lopez Obrador najvjerojatnije će biti sljedeći predsjednik Meksika, pokazuju izlazne ankete tvrtke Parametria, koje sugeriraju njegovu pobjedu na nedjeljnim izborima.


Izlazne ankete pokazivale su da je taj bivši gradonačelnik Ciudad de Mexica osvojio između 53 i 59 posto glasova, a predsjednik Državnog izbornog instituta Lorenzo Cordova objavio je da je Obrador izabran za predsjednika s najmanje 53 posto osvojenih glasova. 


Lider lijevo-desne koalicije Ricardo Anaya prema izlaznim anketama je drugi s oko 19 do 25 posto glasova, a treći je kandidat vladajuće Institucionalne revolucionarne stranke Jose Antonio Meade kojem izlazne ankete daju između 14 i 20 posto glasova.




Novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će održati fiskalnu disciplinu i tražiti prijateljske odnose sa SAD-om, obećavši da država neće konfiscirati privatnu imovinu, nakon uvjerljive izborne pobjede u nedjelju, prenose agencije.


Lopez Obrador (64), prvi ljevičarski predsjednik nakon više desetljeća u drugom po veličini gospodarstvu u Latinskoj Americi, u govoru je obećao poštivati građanske slobode i rekao da pod njegovom vladavinom “neće biti diktature”.


Međutim, ponovio je obećanje dano u kampanji da će zbog moguće korupcije preispitati energetske ugovore koje su sadašnje vlasti potpisale s tvrtkama  upozorivši da će se nepravilnostima baviti Kongres te državni i međunarodni sudovi.


Anaya je izjavio da je nazvao Obradora i čestitao mu, a Meade je priznao kako je izgubio izbore, koje je inače obilježilo ubojstvo aktivistice Radničke stranke (PT, oporba) Flore Resendiz Gonzalez, netom prije početka glasovanja. Prema priopćenju pravosudnih vlasti, ona je umrla nakon što je ranjena vatrenim oružjem u mjestu Contepecu u državi Michocan.


Obrador bi na dužnosti predsjednika trebao naslijediti Enriquea Peñu Nieta iz Institucionalne revolucionarne stranke, koji od 2012. godine služi kao 57. predsjednik Meksika.


Izborna kampanja je već proglašena najkrvavijom u povijesti Meksika s najmanje 145 ubojstava političara. U zemlji kojom vladaju karteli narkotrgovaca, tijekom 2017. je zabilježen rekordan broj od 25.000 ubojstva i u zemlji vlada uvjerenje da tradicionalna politička klasa ne poduzima ništa protiv tog stanja.