Njemačka kancelarka o pregovorima

Merkel kaže da treba spriječiti da Grčka ostane bez novaca

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



BRUXELLES – Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da treba učiniti sve kako Grčka ne bi ostala bez financijskih sredstava prije nego što se postigne dogovor o reformama koje ta zemlja treba provesti u zamjenu za nastavak financijske pomoći.


Merkel se u četvrtak u Bruxellesu bilatearlno sastala s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na marginama izvanrednog summita koji bi bio posvećen drami afričkih migranata, koji se nastoje domoći europskih obala.


Grčka već neko vrijeme pregovara sa svojim vjerovnicima, koje od nje traže precizan popis reformi u zamjenu za nastavak pomoći. Veliki dio tih zahtjeva u suprotnosti je s obećenjima koje je vladajuća stranka Siriza dala biračima u predizbornoj kampanji i pregovori jako teško napreduju. Prema procjenama, Grčka bi mogla bankrotirati polovicom svibnja ako ne dobije svježi novac.




Na pitanje što će se dogoditi ako Grčka ostane bez novca za vrijeme dok traju pregovori o nastavku pomoći, Merkel je odgovorila kako “treba učiniti sve da bi se to spriječilo”.