Odrekao se svjedočenja

Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu

Hina

Manning, koji će u subotu napuniti 24 godine, optužen je u 22 točke za kršenje vojnih zakona, uključujući i za pomaganje neprijatelju



Američki vojnik Bradley Manning, optužen za odavanje američkih tajnih diplomatskih i vojnih podatka zviždačkoj internetskoj stranici WikiLeaks, u srijedu se odrekao mogućnosti da svjedoči na vojnoj raspravi o njegovom slučaju, koja se vodi u bazi Fort Meade kraj Washingtona.


Umjesto toga, Manningovi odvjetnici su saslušanje u srijedu iskoristili da pozovu samo dva svjedoka obrane, nakon što su tužitelji u prethodna četiri dana izveli 20 svjedoka.  Nakon što su dvojicu svjedoka ispitivali 35 minuta, odvjetnici su završili s iznošenjem obrane, izvijestili su američki mediji.

Manning (23) je optužen za najveće odavanje povjerljivih obavještajnih podataka u povijesti SAD-a, krađu gotovo 750.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta i Pentagona i njihovo doturanje WikiLeaksu, koji je objavio mnoge od tih dokumenata.


Sadašnje saslušanje dio je postupka u kojem se treba utvrditi imali li dovoljno dokaza da bude izveden pred vojni sud.




Jedan od svjedoka obrane, narednik Daniel Padgett, svjedočio je o nekoliko Manningovih provala bijesa dok je optuženi službovao kao obavještajni analitičar u Bagdadu. Potvrdio je da te Manningove ispade nije prijavio nadređenim časnicima, inače bi u suprotnom optuženi izgubio sigurnosno odobrenje za pristup povjerljivim materijalima.


Manningov odvjetnik David Coombs njegov je iskaz iskoristio da podupre tezu kako je vojska trebala znati da Manning ima probleme s emocijama i držati ga podalje od povjerljivog materijala.Drugi svjedok, kapetan Barclay Keay, koji je u prosincu 2009. bio časnik u Manningovoj obavještajnoj postrojbi, potvrdio je da su vojnici slušali glazbu dok su analizirali povjerljive materijale. U novinskim izvješćima prije saslušanja se navodilo da je Manning prebacivao povjerljive dokumente na CD-ove dok se pretvarao da sluša Lady Gagu. Keay je potvrdio da je Manning »želio biti dobar vojnik i da je obavljao dobar analitički posao«.

Svjedoci optužbe u svojim su iskazima potvrdili da je Manning učitao 400.000 terenskih izvještaja ministarstva obrane iz Iraka i 90.000 istovjetnih dokumenata iz Afganistana. Također su izneseni dokazi da je optuženi učitao više od 250.000 diplomatskih bilješki State Departmenta.  


Očekuje se da će saslušanje završiti u četvrtak završnim riječima, nakon sedam dana svjedočenja i iznošenja pravnih argumenata.


Počevši krajem 2010. u razdoblju od nekoliko mjeseci, WikiLeaks je objavio tisuće dokumenata u međunarodnim medijima, uzrokujući SAD-u diplomatske neugodnosti i navodnu zabrinutost za sigurnost. Među tim su dokumentima i video snimke napada američkog borbenog helikoptera u Bagdadu iz 2007., u kojem je ubijeno 12 osoba, uključujući i snimatelja novinske agencije.


Manning, koji će u subotu napuniti 24 godine, optužen je u 22 točke za kršenje vojnih zakona, uključujući i za pomaganje neprijatelju. Ako dođe do suđenja i on bude proglašen krivim može dobiti smrtnu kaznu, no vojni tužitelji su naznačili da je ne namjeravaju tražiti, već će umjesto toga zatražiti doživotnu zatvorsku kaznu