Francuska

Macronova stranka poražena na ponovljenim izborima za parlament

Hina

Reuters

Reuters



Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u nedjelju je izgubila na dvama ponovljenim izborima za mjesta u francuskom parlamentu, nakon što je na parlamentarnim izborima prošlog lipnja osvojila vladajuću većinu. 


Dva mjesta u donjem domu parlamenta osvojila je konzervativna stranka Republikanaca, podržana svojim novim čelnikom Laurentom Wauquiezom, žestokim kritičarem Macrona, kojem predbacuje da nema doticaja s ruralnom Francuskom, kao i da je slab na pitanjima sigurnosti.


Macron, čija proeuropska i poslovnom sektoru naklonjena stranka Republika u pokretu (LREM) još kontrolira 309 od 577 mjesta u Narodnoj skupštini, doživio je pad popularnosti nakon što je preuzeo vlast.




»To je udarac kojim se ozbiljno kažnjavaju vladine politike čiji su utjecaj na terenu građani oštro osudili, a prije svega odnose se na podizanje poreza za srednju klasu i umirovljenike, kao i neočekivani porast imigracija i kriminala«, izjavio je Wauquiez.


Jedan član Republikanaca ponovo je izabran u izbornoj jedinici Belfort 1 na istoku Francuske s 58,93 posto glasova, nasuprot 41,07 posto glasova za kandidata Macronove stranke.


Ostale stranke, uključujući radikalno desnu Nacionalnu frontu, eliminirane su u prvom krugu izbora prošle nedjelje.


Kandidat Macronove stranke također je izgubio i na ponovljenim izborima u jedinici Val d’Oise, sjeverno od Pariza, a kasno u nedjelju priznao je pobjedu svom konzervativnom protukandidatu, pri čemu konačni rezultati još nisu poznati.


Izbori su ponovljeni nakon što je francuski ustavni sud prošlogodišnje rezultate proglasio nevažećima.