Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Francuska

Macronova stranka poražena na ponovljenim izborima za parlament

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2018. u 8:23 2018-02-05T08:23:06+01:00

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u nedjelju je izgubila na dvama ponovljenim izborima za mjesta u francuskom parlamentu, nakon što je na parlamentarnim izborima prošlog lipnja osvojila vladajuću većinu. 

Dva mjesta u donjem domu parlamenta osvojila je konzervativna stranka Republikanaca, podržana svojim novim čelnikom Laurentom Wauquiezom, žestokim kritičarem Macrona, kojem predbacuje da nema doticaja s ruralnom Francuskom, kao i da je slab na pitanjima sigurnosti.

Macron, čija proeuropska i poslovnom sektoru naklonjena stranka Republika u pokretu (LREM) još kontrolira 309 od 577 mjesta u Narodnoj skupštini, doživio je pad popularnosti nakon što je preuzeo vlast.

»To je udarac kojim se ozbiljno kažnjavaju vladine politike čiji su utjecaj na terenu građani oštro osudili, a prije svega odnose se na podizanje poreza za srednju klasu i umirovljenike, kao i neočekivani porast imigracija i kriminala«, izjavio je Wauquiez.

Jedan član Republikanaca ponovo je izabran u izbornoj jedinici Belfort 1 na istoku Francuske s 58,93 posto glasova, nasuprot 41,07 posto glasova za kandidata Macronove stranke.

Ostale stranke, uključujući radikalno desnu Nacionalnu frontu, eliminirane su u prvom krugu izbora prošle nedjelje.

Kandidat Macronove stranke također je izgubio i na ponovljenim izborima u jedinici Val d'Oise, sjeverno od Pariza, a kasno u nedjelju priznao je pobjedu svom konzervativnom protukandidatu, pri čemu konačni rezultati još nisu poznati.

Izbori su ponovljeni nakon što je francuski ustavni sud prošlogodišnje rezultate proglasio nevažećima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.