Drugi u svijetu

Kanada za dva dana potpuno legalizira marihuanu: Svako kućanstvo moći će uzgojiti četiri stabljike

Hina

Reuters

Reuters

Derivati kanabisa, kao hrana, kozmetika ili e-cigarete s marihuanom bit će dopušteni u Kanadi od 2019., ali kanadski poduzetnici već su počeli pripreme da zagrabe svoj dio kolača na tržištu koje obećava



Kanada će u srijedu postati druga država u svijetu koja će legalizirati kanabis, a njezino iskustvo pomno će se pratiti na Zapadu, predviđa liberalni premijer Justin Trudeau, no pojedinim pokrajinama legalizacija će logistički možda zadati dosta glavobolje.


Od 17. listopada Kanađanima će biti dopušten uzgoj, posjedovanje i konzumacije kanabisa u rekreativne svrhe, po čemu će to biti prva zapadna zemlja i druga u svijetu pet godina pošto je to učinio Urugvaj u Južnoj Americi.


Derivati kanabisa, kao hrana, kozmetika ili e-cigarete s marihuanom bit će dopušteni u Kanadi od 2019., ali kanadski poduzetnici već su počeli pripreme da zagrabe svoj dio kolača na tržištu koje obećava.




Otkako je Trudeau izabran krajem 2015., financijska tržišta pohrlila su u novi biznis i kanadski prozivođači kanabisa već zarađuju milijarde. Tri najveća poduzeća izlistana na burzi u Torontu već su akumulirala više od 30 milijarda kanadskih dolara (19,9 milijarda eura).


Legalizacija bi trebala potaknuti kanadsko gospodarstvo i proizvesti između 816 milijuna do 1,1 milijarde dolara novih prihoda u četvrtom tromjesečju tekuće godine. U to se ne računa crno tržište koje proizvodi četvrtinu svih ‘džointova’ popušenih u Kanadi, prema podacima Kanadskog statističkog zavoda.


Reuters


Reuters



Statistički zavod procjenjuje da će 5,4 milijuna Kanađana kupovati kanabis u za to ovlaštenim trgovinama do kraja 2018., odnosno 15 posto populacije.


U inozemstvu će se pomno pratiti kanadsko iskustvo, rekao je premijer Trudeau u svibnju kada je dao intervjuu agenciji France Presse.


»Saveznici s kojima sam razgovarao žele promatrati kako će teći stvari kod nas (…) prije nego što i sami krenu u to«, rekao je Trudeau. »Budu li stvari dobro funkcionirale, a ja očekujem da će tako biti, vjerujem da će nas druge zemlje slijediti«.


Pripreme već traju u pojedinim regijama i naseljima te lokalne vlasti i poduzeća moraju propise uskladiti s novim zakonom.


Savezni parlament u proljeće je izglasao legalizaciju kanabisa koji je u Kanadi bio zabranjen od 1923., no provedbu te reforme provest će deset saveznih pokrajina i tri teritorija. Nekoliko njih već je najavilo da neće potpuno primijeniti novi zakon.


Primjerice, novim saveznim zakonom svako kućanstvo može uzgojiti do četiri biljke kanabisa, no središnja kanadska pokrajina Manitoba i istočna pokrajina Quebec izjasnile su da će uzgoj zabraniti, iako o tome posljednju riječ tek treba izreći Vrhovni sud.


Reuters


Reuters



Kao i za proizvodnju i distribuciju alkohola i duhana, pokrajine su te koje odlučuju o dobnoj granici. U većini je granica 19 godina, no u Alberti je 18, a Quebec želi granicu podići na 21 godinu.


Kad je riječ o komercijalizaciji, neke pokrajine, a među njima i Quebec, žele imati monopol, a druge poput Ontarija ili Nove Škotske odlučile su taj posao prepustiti privatnom sektoru.


Neujednačena će biti i praksa za pripadnike savezne policije. Zaposlenici savezne policije morat će apstinirati od uživanja kanabisa 28 dana prije posla, a takav propis vrijedit će i za Toronto. U Montrealu se od policajaca samo traži da na posao dolaze trijezni.


Konačno, kanabis se neće moći posvuda uživati. U nekim gradovima, primjerice Montrealu, za uživanje kanabisa vrijedit će jednaki propisi kao za uživanje cigareta. U nekim drugim gradovima pušenje ‘džointa’ bit će dopušteno samo u vlastitom domu.