Pokušaj popuštanja tenzija?

Iran iskazuje spremnost na razgovor o nuklearnom programu

Hina

Dok se Iran suočava s jačanjem sankcija koje pogađaju njegov izvoz nafte, viši iranski dužnosnik je rekao da će skupina na visokoj razini iz IAEA održati trodnevne razgovore u Teheranu od 29. do 31. siječnja



Iran je u utorak rekao da je otvoren za razgovor o “svim pitanjima” na razgovorima ovoga mjeseca s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) koja od Teherana želi da odgovori na sve veću zabrinutost da razvija nuklearno oružje.


Dok se Iran suočava s jačanjem sankcija koje pogađaju njegov izvoz nafte, viši iranski dužnosnik je rekao da će skupina na visokoj razini iz IAEA održati trodnevne razgovore u Teheranu od 29. do 31. siječnja.


Očekuje se da izaslanstvo IAEA, koje predvodi zamjenik ravnatelja Herman Nackaerts, zatraži objašnjenje glede obavještajnih informacija koje ukazuju da Iran radi na istraživanjima i tehnološkom razvoju povezivima s nuklearnim oružjem.




Zapadni diplomati, koji su često Iran optuživali za taktike odugovlačenja, izrazili su sumnju da će planirani posjet skupine IAEA donijeti bilo kakav napredak u dugotrajnom sporu s Teheranom.


Upitan hoće li iranski dužnosnici biti spremni razgovarati o mogućim pitanjima IAEA glede veza iranskog nuklearnog programa s vojnim namjenama, iranski izaslanik pri UN-ovoj agenciji Ali Asgar Soltanieh je agenciji Reuters rekao da je Iran otvoren za razgovor o svim pitanjima.


“Otvoreni smo razgovarati o bilo kojem pitanju za koji je IAEA zainteresirana, u okviru njezina mandata, naravno… Optimističan sam da ćemo imati konstruktivan, profesionalan, tehnički sastanak”, rekao je Soltanieh.


On nije rekao koji će iranski dužnosnici sudjelovati u razgovorima a IAEA nije imala komentar. Soltanieh je rekao da će svrha razgovora sa skupinom iz IAEA biti da se “uklone dvojbe i zaključi ovaj, naizgled beskonačan, proces”. Posjet IAEA Iranu pokazao je odlučnost Irana da “surađuje i radi s IAEA na konstruktivan i transparentan način”, rekao je.