Trodnevna žalost u Iranu

Hadžije nastavili ritual kamenovanja nakon stampeda sa 717 žrtava i 863 ozlijeđenih

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hodočasnici, koji su noć proveli u Mini, gradu bijelih šatora smještenu pet kilometara od Meke, redali su se u ritualu kamenovanja Sotone prema muslimanskoj tradiciji



MINA – Muslimanski vjernici na godišnjem hodočašću u Meki nastavili su u petak ritual kamenovanja Sotone, dan nakon tragičnog stampeda u kojem je poginulo 717 osoba prema službenim podacima, a među njima više od 130 iz Irana koji je proglasio trodnevnu žalost.  


Hodočasnici, koji su noć proveli u Mini, gradu bijelih šatora smještenu pet kilometara od Meke, redali su se u ritualu kamenovanja Sotone prema muslimanskoj tradiciji.


Mnoštvo je bilo daleko manje nego prethodnog dana kada je u stampedu nastalome prvog dana rituala poginulo 717 osoba, a 863 ih je ozlijeđeno što je najpogibeljnija tragedija u okviru hadža u zadnjih 25 godina.




Saudijske vlasti obećale su “brzu i transparentnu” istragu nakon nesreće koju su žestoko iskritizirali u Iranu koji je zabilježio 131 smrtni slučaj među svojim hodočasnicima i u kojem je počela trodnevna žalost.


Iz New Yorka gdje bi trebao sudjelovati na Općoj skupštini UN-a iranski predsjednik Hasan Rohani zatražio je od “saudijske vlade da preuzme odgovornost” za tu katastrofu.


Saudijski kralj Salman koji je u četvrtak navečer primio dužnosnike odgovorne za hadž rekao je da čeka “vrlo brzo” rezultate istrage i da je naredio izmjenu plana organizacije kako bi se hadž završio u potpunoj sigurnosti.