Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
26. veljače 2020.
Trodnevna žalost u Iranu

Hadžije nastavili ritual kamenovanja nakon stampeda sa 717 žrtava i 863 ozlijeđenih

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2015. u 9:25 2015-09-25T09:25:42+02:00

Hodočasnici, koji su noć proveli u Mini, gradu bijelih šatora smještenu pet kilometara od Meke, redali su se u ritualu kamenovanja Sotone prema muslimanskoj tradiciji

MINA - Muslimanski vjernici na godišnjem hodočašću u Meki nastavili su u petak ritual kamenovanja Sotone, dan nakon tragičnog stampeda u kojem je poginulo 717 osoba prema službenim podacima, a među njima više od 130 iz Irana koji je proglasio trodnevnu žalost.  

Hodočasnici, koji su noć proveli u Mini, gradu bijelih šatora smještenu pet kilometara od Meke, redali su se u ritualu kamenovanja Sotone prema muslimanskoj tradiciji.

Mnoštvo je bilo daleko manje nego prethodnog dana kada je u stampedu nastalome prvog dana rituala poginulo 717 osoba, a 863 ih je ozlijeđeno što je najpogibeljnija tragedija u okviru hadža u zadnjih 25 godina.

Saudijske vlasti obećale su "brzu i transparentnu" istragu nakon nesreće koju su žestoko iskritizirali u Iranu koji je zabilježio 131 smrtni slučaj među svojim hodočasnicima i u kojem je počela trodnevna žalost.

Iz New Yorka gdje bi trebao sudjelovati na Općoj skupštini UN-a iranski predsjednik Hasan Rohani zatražio je od "saudijske vlade da preuzme odgovornost" za tu katastrofu.

Saudijski kralj Salman koji je u četvrtak navečer primio dužnosnike odgovorne za hadž rekao je da čeka "vrlo brzo" rezultate istrage i da je naredio izmjenu plana organizacije kako bi se hadž završio u potpunoj sigurnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.