Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. veljače 2020.
Zlouporaba vlasti i korupcija

Gruzijski tužitelji optužili bivšeg predsjednika Šakašvilija

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2014. u 17:05 2014-07-28T17:05:11+02:00

Šakašvili (46) nije u ponedjeljak došao u ured državnog odvjetnika kamo je drugi put u četiri mjeseca pozvan na ispitivanje. »Neću sudjelovati u toj farsi«, napisao je na svom Facebook profilu 

TBILISI  Gruzijski državni tužitelji podigli su u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg predsjednika Mihaila Šakašvilija, a oporba ocjenjuje da se radi o lovu na vještice koji provodi novo državno vodstvo.

Deseci bivših dužnosnika, uključujući i nekadašnjeg premijera uhićeni su pod optužbama za zloporabu vlasti i korupciju otkako je Šakašvilijeva stranka izgubila izbore prije dvije godine.

Šakašvili je optužen za prekoračenje ovlasti, uporabu sile za gušenje protuvladinih prosvjeda u Tbilisiju u studenome 2007. i upad na televizijsku postaju.

Šakašvili (46) nije u ponedjeljak došao u ured državnog odvjetnika kamo je drugi put u četiri mjeseca pozvan na ispitivanje.

»Neću sudjelovati u toj farsi«, napisao je na svom Facebook profilu Šakašvili koji je predsjednik postao 2004. nakon »Revolucije ruža«.

Upozorio je da će politička osveta vladajuće koalicije Gruzijski san nad bivšim dužnosnicima zategnuti odnose Gruzije i zapadnih saveznika.

Bivši predsjednik, koji je bio saveznik SAD-a također je rekao da je cilj njegova progona »udovoljiti Rusiji« s kojom je Gruzija kratko ratovala 2008.

 Šakašvili je u studenome prošle godine po isteku drugog mandata napustio zemlju.

Čelnici Gruzijskog sna niječu optužbe da su postupci politički motivirani i obećavaju poštena suđenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.