Bešćutnost

Gospođa iz kantine dobila otkaz: Učeniku koji nije imao novac za ručak, dala ga je besplatno

Portal Novilist.hr

FOTO/Bonnie Kimball, Facebook

FOTO/Bonnie Kimball, Facebook

"Incidentu" je svjedočio regionalni menadžer, a gospođa je dobila otkaz zbog nepoštivanja politike kompanije, škole i federalnih regulativa. Sada joj nude da se vrati na posao, ali prema njezinim riječima, to je da se riješe medijske pozornosti. 



Bonnie Kimball je radila u srednjoj regionalnoj školi Mascoma Valley u New Hampshireu, kada joj je jedan od učenika priznao da nema novce kojima će platiti svoj obrok. Učenik je obećao da će platiti kasnije.


Regionalni menadžer je učio incident tijekom inspekcije u ožujku, a Kimball je dan kasnije dobila otkaz.


Kimball je za Valley News rekla da je bilo napeto vrijeme za kompaniju, jer se njihov ugovor sa školom bližio kraju.




„Učenik nije imao novce, a zbog menadžera, šef mi je rekao da ne uzrokuje nikakve scene s ugovorom. Tiho sam rekla učeniku neka kaže mami da mu trebaju novci“, kaže Kimball.


People prenosi da je Kimball znala roditelje učenika, a dijete je kasnije doista i donijelo novac. 


Sljedećeg je dana pozvana na sastanak sa šefom i otpuštena.


„To je bio moj život već pet godina. Brinula sam se za drugu obitelj, ne izgubiš tek člana obitelji, budeš dobro i onda nastaviš dalje.“, dodaje Kimball. Dodala je da posao nisu doživljavali kao “posao”, već kao brigu za djecu. 


Café Services je 9. travnja pismeno naveo razloge njezinog otkaza, što je prenio CNN.


„28. ožujka, regionalni menadžer je bio na licu mjesta i svjedočio učeniku koji je stajao u redu s različitim namirnicama koje mu niste naplatila. Ovo je strogo kršenje našeg pravilnika, školske politike i federalne regulativne o besplatnim obrocima.“, stoji u priopćenju.


Jaime Matheson (šef odjela ljudskih resursa, Café Services) za CNN je izjavio da u spornom slučaju, učenik ne bi ostao bez obroka.


„Učenik je primio ručak. Učenici koji stoje u redu za ručak bez novca, dobiju sendvič i svježe voće, te mlijeko. Zaposlenik kompanije ne bi bio otpušten jer su osigurali ručak učeniku. Ne možemo ići u detalje jer su odluke o osoblju povjerljive zbog poštivanja prava na privatnost. No, zaposlenici potpisuju svoje pridržavanje pravilima kompanije. Kada se pravila ne poštuju, poduzimaju se korektivne mjere, sve do otkaza. Ponosni smo na našu sposobnost osiguravanja obroka potrebitima“, prenosi LADBible izjavu Mathesona.


Kimball zaključuje da incident nije krivica škole. Prema lokalnim izvještajima, nakon što je Kimball dobila otkaz, još je dvoje njezinih kolega dalo otkaz u znak prosvjeda.


Privremena nadzornica okruga Mascoma, Amanda Isabelle, izjavila je: “Stvarno nemam što dodati, koliko god to bilo užasno reći”, dodajući da je sporni otkaz “komplicirana situacija”.


Vijest o ovom otkazu je podignula prašinu na društvenim mrežama i u medijima. People prenosi da je Kimball ponuđena mogućnost da se ipak vrati natrag na posao, ali još se ne zna hoće li prihvatiti. 


“Ponovno ćemo zaposliti jednog od naših nedavno otpuštenih zaposlenika. Omogućit ćemo joj plaću za vrijeme koje je provela nezaposlena. Surađivat ćemo i sa školskim okrugom glede promjene naše politike i procedure po pitanju novčanih transakcija”, stoji u izjavi šole za portal People. 


Kimball je na svom Facebook profilu objavila da ju žele natrag na poslu, samo da bi se riješili medijske pažnje.