Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Odlazak Tere Varjorante

Glavni inspektor agencije IAEA iznenada podnio ostavku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2018. u 21:10 2018-05-11T21:10:27+02:00

Odlazak Tere Varjorante dolazi u osjetljivom trenutku, tri dana nakon što su Sjedinjene Države objavile da istupaju iz sporazuma svjetskih sila s Iranom oko nuklearnog programa te zemlje, što je potaknulo pitanja hoće li ga Teheran i dalje poštivati

BEČ Glavni inspektor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iznenada je podnio ostavku, objavila je ta agencija u petak ne navodeći razloge ostavke.

Odlazak Tere Varjorante dolazi u osjetljivom trenutku, tri dana nakon što su Sjedinjene Države objavile da istupaju iz sporazuma svjetskih sila s Iranom oko nuklearnog programa te zemlje, što je potaknulo pitanja hoće li ga Teheran i dalje poštivati.

Finac Tero Varjoranta bio je zamjenik ravnatelja IAEA i od listopada 2013. je vodio odjel koji utvrđuje poštivanje sporazuma o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja. Vršitelj njegove dosadašnje dužnosti bit će čelnik odjela za Iran, priopćila je IAEA.

»Gospodin Tero Varjoranta ostavku je podnio od 11. svibnja 2018.«, rekao je glasnogovornik IAEA. »Glavni ravnatelj je za vršitelja dužnosti zamjenika glavnog ravnatelja i čelnika odjela za nadzor imenovao Massima Apara, vršitelja dužnosti voditelja odjela za verifikacije u Iranu«.

Sporazum koji su 2015. potpisali Iran i svjetske sile je, u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu, uspostavio stroga ograničenja za iranske nuklearne aktivnosti kako bi se osiguralo da se ne usmjere u razvoj nuklearnog oružja.

IAEA, koja nadzire ta ograničenja, je u srijedu, dan nakon Trumpove objave, rekla da Iran još uvijek poštuje svoje obveze iz sporazuma.

Ta agencija je također branila sporazum tvrdeći da on predstavlja postignuće za nadzor nuklearne tehnologije.

»Agencija će aktivnosti nadzora nastaviti visoko profesionalno«, rekao je glasnogovornik.

Na pitanje zašto je Varjoranta dao ostavku glasnogovornik je rekao da »agencija ne može komentirati osobne stvari koje su povjerljive«.

Glavni ravnatelj IAEA Yukiya Amano planira odrediti njegovu trajnu zamjenu što je prije moguće, dodao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.