Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Bez funkcije

Glasnogovornik španjolske vlade: Puigdemont može sudjelovati na izborima u prosincu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2017. u 21:25 2017-10-28T21:25:00+02:00

Katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont koji je u subotu smijenjen zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, moći će se kandidirati za dva mjeseca na prijevremenim izborima koje je u toj sjeveroistočnoj pokrajini sazvala španjolska vlada, rekao je subotu Inigo Méndez de Vigo, glasnogovornik španjolske vlade i njen ministar kulture, obrazovanja i sporta.

»Gospodin Puigdemont i svi politički lideri moći će sudjelovati na tim izborima. To bi bilo dobro jer bi tako svi Katalonci mogli presuditi o onome što gledamo zadnjih godinu dana«, izjavio je Méndez de Vigo u razgovoru za televiziju Reutersa.

Istaknuo je kako Puigdemont trenutno nema nikakvu funkciju jer je smijenjen. Puigdemont se, međutim, ne smatra otpuštenim pa je u subotu u svojstvu predsjednika regionalne vlade pozvao Katalonce da brane ono što je dosad postignuto te se demokratskim i mirnim metodama usprotive mjerama španjolske vlade, odnosno aktiviranom članku 155. ustava.

Na Puigdemontov poziv Kataloncima da pruže demokratski otpor izravnoj vlasti Madrida vladajuća španjolska stranka je uzvratila kako time pokazuje beskrajnu bezobzirnost.

»Ovo je vrlo ozbiljno. Neodgovornost Puigdemonta ne poznaje granica«, rekla je Narodna stranka premijera Mariana Rajoya na Twitteru.

U gradu Gironi, gdje živi i gdje je svojedobno bio gradonačelnik, dočekan je pljeskom i ovacijama. U tom gradu u nedjelju novi nogometni prvoligaš Girona dočekuje u prvenstvenoj utakmici španjolskog prvaka Real Madrid, simbol monarhije. U subotu grad s 98.000 stanovnika slavi Svetog Narcisa, zaštitnika Girone.
»Nastavit ćemo raditi na uspostavi slobodne zemlje«, istaknuo je ondje Puigdemont. U petak je katalonski parlament izglasao proglašenje republike Katalonije nakon čega je španjolska vlada, uz odobrenje španjolskog parlamenta, otpustila katalonsku vladu. Njene dužnosti preuzela su španjolska ministarstva na rok od dva mjeseca, do održavanja izvanrednih izbora u Kataloniji koje je vlada u Madridu najavila za 21. prosinca.

»Bilo bi dobro da se (Puigdemont) podvrgne demokratskim izborima pa da Katalonci kažu što misle o njegovoj politici«, izjavio je Méndez de Vigo. Ukoliko Puigdemont odbije napustiti ured predsjednika vlade, Madrid će reagirati »inteligentno i razumno«, rekao je glasnogovornik španjolske vlade. »Nitko nije iznad zakona«, naglasio je Méndez de Vigo.

U subotu je nekoliko tisuća prosvjednika u Madridu zatražilo zatvor za Puigdemonta zbog »izdaje« i »državnog udara«. U nedjelju bi se u Barceloni trebao održati skup pobornika ujedinjene Španjolske.

U Kataloniji su u kohabitaciji dva legaliteta – odvjetnik Carlesa Puigdemonta

MADRID, 28. listopada 2017. (Hina/AFP) – Dva legaliteta su u kohabitaciji u Kataloniji, španjolski i onaj katalonske republike, koju je proglasio parlament, rekao je za agenciju France presse odvjetnik svrgnutog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i dodao da će sami građani pomaknuti jezičac na vagi na određenu stranu.
»S jedne strane imamo parlament koji je proglasio republiku i vladu jedne nove države i s druge strane Španjolsku, državu koja tvrdi da to što je učinjeno nema nikakve valjanosti«, objasnio je Jaume Alonso-Cuevillas u razgovoru za agenciju France presse.

Odvjetnik je to izjavio u subotu prije kratke tv-izjave Carlesa Puigdemonta u kojoj je on pozvao Katalonce da se demokratski suprostave stavljanju Katalonije pod nadzor španjolske vlade, koja je svrgnula Puigdemonta i cijelu njegovu vladu.

»Suočeni smo sa srazom dviju legalnosti«, dodao je odvjetnik. Prema prijelaznom zakonu koji je usvojio katalonski parlament, a zatim ga suspendirao španjolski ustavni sud, postoji nova republika i predsjednik katalonske vlade je predsjednik republike. Prema španjolskom zakonu nema nove države i predsjednik katalonske vlade je svrgnut«, dodao je. »Treba pričekati sljedeće dane i vidjeti ima li država koja je tek nastala dovoljno snage da se nametne«.
»To će ovisiti o građanima kada će trebati platiti poreze, oni će ih platiti ili Španjolskoj ili Kataloniji«, rekao je.
»Vidjet ćemo sljedećih dana i tjedana tko će pobijediti«, ustvrdio je i ocijenio da je pitanje međunarodnog priznanja u drugom planu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.