Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
19. siječnja 2020.
Španjolski diktator

Francovi posmrtni ostaci bit će ekshumirani u četvrtak

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2019. u 11:48 2019-10-21T11:48:00+02:00

Francova obitelj izgubila je pravnu bitku da posmrtni ostaci diktatora ostanu u mauzoleju, pa će oni biti preseljeni na groblje katedrale Almudena.

Ostaci Francisca Franca, bivšeg španjolskog desničarskog diktatora, bit će ekshumirani 24. listopada, objavila je u ponedjeljak vlada u Madridu, nakon pravne i političke borbe koja je u državi pokrenula raspravu o njegovoj ostavštini.

Plan je preseliti Francovo tijelo iz masivnog mauzoleja u takozvanoj Dolini palih, sjeverozapadnoj od Madrida, na groblje koje se nalazi sjeverno od tog grada.

»I ekshumacija i pokapanje odvit će se u privatnom okruženju, u prisutnosti Francove obitelji«, objavila je vlada na svom Twitter profilu. Nazočna će biti i ministrica pravosuđa Dolores Delgado.

Vladajući socijalisti odlučili su preseliti Franca u pokušaju da pretvore Dolinu palih u mjesto državne pomirbe.

Selidba se događa u vrijeme povišenih političkih tenzija, uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 10. studenog.

Dolinu palih podigao je sam Franco kako bi odao počast onima koji su poginuli na njegovoj strani u Španjolskom građanskom ratu, no u međuvremenu je postalo mjesto hodočašća njegovih pobornika i krajnje desnih ekstremista.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) je dolaskom na vlast prije 15 mjeseci pokrenula premještanje ističući da on ne može biti na mjestu financiranom javnim novcem i zajedno sa svojim žrtvama.

Francova obitelj izgubila je pravnu bitku da posmrtni ostaci diktatora ostanu u mauzoleju, pa će oni biti preseljeni na groblje katedrale Almudena.

Franco je vladao Španjolskom od 1939., kad su njegove snage pobijedile u Španjolskom građanskom ratu, do smrti 1975. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.