Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
17. veljače 2020.
Američki predsjednik

Fiskalne nepravilnosti: Trumpov novi napad na Amazon

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2018. u 22:35 2018-03-31T22:35:00+02:00

Američki predsjednik Donald Trump je ponovo u subotu kritizirao Amazon i upozorio skupinu najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa, na fiskalne neprivalnosti i njegovo korištenje američke pošte drugi puta u tri dana.

»Govori se da Američke pošte gube prosječno 1,5 dolara po svakom paketu koji dostavlja Amazon, što ukupno predstavlja milijarde«, napisao je Donald Trump u prvom jutarnjem tweetu.
Istaknuvši da navodi podatke The New York Timesa, prenio je da je »veličina lobija te grupe eksplodirala«.
Zatim se prebacio na dnevni list The Washington Post, u vlasništvu Jeffa Bezosa i napisao da te ekipe lobista Amazona »ne uključuju Lažni Washington Post, koji se koristi kao lobist i tako bi trebao biti registriran«.
»Amazon sada mora platiti pravu cijenu i poreze!« zaključuje predsjednik SAD-a.

Washington Post je brzo odgovorio na te optužbe u online članku i naveo da »Post djeluje neovisno o Amazonu, iako je to medij u osobnom vlasništvu Jeffreyja P. Bezosa, osnivača i vođe Amazona«.
U četvrtak se američki predsjednik u tweetu javno zabrinuo zbog malog poreza koji će Amazon platiti u Sjedinjenim Državama. U srijedu su glasine o njegovoj namjeri da ograniči dominaciju tog internetskog diva smanjile cijenu dionica na burzi.

Antipatija američkog predsjednika prema osnivaču Amazona je dobro poznata. Članak u srijedu na stranicama Axiosa navodi »opsjednutost« američkog predsjednika Amazonom i njegovu želju da napada tu skupinu kroz zakone o protiv monopola.
Amazon je često bio kritiziran i u Sjedinjenim Državama i u Europi zbog svojih optimizacijskih poreznih postupaka kojima su jako smanjili poreze. Ali to se promijenilo porastom zarade tvrtke koja je 2016. platila 412 milijuna dolara poreza federalnoj vladi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.