Srbijanski tisak

Del Ponte šokirana: Presuda generalima »nije pravda«

Hina

Bivša glavna tužiteljica Haaškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je u utorak u srbijanskim medijima da oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća ovog suda za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača »nije pravda« dodavši da »suosjeća sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin«



BEOGRAD  – Bivša glavna tužiteljica Haaškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je u utorak u srbijanskim medijima da oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća ovog suda za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača »nije pravda« dodavši da »suosjeća sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin«.


“Šokirana sam. Bila sam veoma iznenađena i zaprepašćena. Potpuno je nevjerovatno šta se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 za Markača. Nevjerovatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama«, rekla je Del Ponte u intervjuu beogradskom dnevniku »Blic«.


Bivša glavna haaška tužiteljica rekla je da pretpostavlja da je došlo do drugačije »interpretacije činjenica« i tvrdi da je optužnica bila potkrijepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza.»Nisam čitala objašnjenje i ne znam šta su napisali u obrazloženju. Potpuno se ne slažem s novom presudom i ne znam kako bi mogla biti prihvaćena. Srpska vlada i Srbi ne mogu prihvatiti takvu presudu i slažem se potpuno s onim što sam slušala na televiziji da su izjavili. Jer, jasno je da je zločin počinjen i sad se postavlja pitanje tko ga je počinio«, ocijenila je u »Blicu« Carla del Ponte. »Ne znam šta je osnova za ovu drugu (oslobađajuću) sudsku odluku. Zaista sam šokirana, jer ovo nije pravda«, rekla je bivša tužiteljica.Del Ponte je ustvrdila da je tužiteljstvo, koje je vodila u vrijeme nastajanja optužnice protiv hrvatskih generala, pripremilo dovoljno dokaza da Gotovina i Markač budu osuđeni.

»Dokazali smo zločin i to pokazuje prva presuda suda. Dokazi su tu, ali možda su ih drugačije interpretirali. U svakom slučaju, ovo je neprihvatljivo«, rekla je Del Ponte istaknuvši da je to konačna presuda i da se tu »više ništa ne može uraditi«.




Bivša tužiteljica ICTY-a jedna je od onih koji smatraju da je »oslobađajućom presudom hrvatskim generalima kredibilitet Tribunala doveden u pitanje«, navodi »Blic«.


»Očekujem da u roku od 15 dana bude donesena presuda u slučaju Ramusha Haradinaja i postoji opasnost da i s tim bude isti slučaj. Znate, veoma sam razočarana«, rekla je bivša haaška tužiteljica dodavši kako se nakon svega »pojavljuju sumnje da je na presudu, umjesto dokaza, utjecalo nešto što nema veze sa sudom«.


Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom objavila je u utorak kako namjerava prijaviti bivšu glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte švicarskoj odvjetničkoj komori zbog njezina intervjua današnjem broju Blica u kojem je kazala kako pravomoćna presuda kojom su pred ICTY-ijem oslobođeni generali Gotovina i Mladen Markač ne predstavlja zadovoljavanje pravde.


»Danas pripremamo etički prigovor švicarskoj odvjetničkoj komori protiv Carle del Ponte zbog njezina intervjua današnjem Blicu«, navodi se u twitter poruci Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića.