Pregovori o grčkom dugu

Cipras rekao da Grčka želi pošten dogovor s vjerovnicima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Želimo pošten dogovor s našim partnerima. No ne očekujte da ćemo potpisati bezuvjetnu predaju. Zato nas nemilosrdno napadaju, ali zbog toga nam društvo daje potporu", rekao je vođa radikalne ljevice za govornicom parlamenta, prenosi France Presse



ATENA – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u ponedjeljak da želi “pošten dogovor” s vjerovnicima, ali da nije spreman na kojekakve ustupke te da je i dalje nužno ponovo pregovarati o grčkom dugu.


“Želimo pošten dogovor s našim partnerima. No ne očekujte da ćemo potpisati bezuvjetnu predaju. Zato nas nemilosrdno napadaju, ali zbog toga nam društvo daje potporu”, rekao je vođa radikalne ljevice za govornicom parlamenta, prenosi France Presse.


Vlada Aleksisa Ciprasa treba u ponedjeljak navečer podnijeti u parlamentu izvješće o prvom ugovoru koji su Atena i njezini vjerovnici potpisali 20. veljače. Provedba ugovora koji predviđa produljenje međunarodnih pozajmica na četiri mjeseca, zahtijeva od vlade da pripremi novi popis reforma.




Atena je obećala predstaviti konkretni popis reforma, kao što to traže njezini kreditori Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond, kako bi dobila preostalih 7,2 milijarda eura iz programa financijske pomoći.


No ovaj popis još nije službeno podnesen, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačkog ministarstva financija.


Grčki dužnosnici ušli su u četvrti dan pregovora s kreditorima zemlje u Bruxellesu nakon što razgovori tijekom vikenda nisu donijeli rezultata. Izvori iz EU-a rekli su da je izaslanstvo iz Atene predočilo elektronske dokumente na mobilnim uređajima pisane na grčkom, piše dpa.


“Popis je previše neodređen, nije vjerodostojan niti provjerljiv”, rekao je u nedjelju jedan diplomat EU-a uz uvjet da ga se ne imenuje.


Ako ne postigne dogovor narednih dana Grčka kojoj nedostaje novaca mogla bi bankrotirati i izaći iz eurozone, smatraju analitičari.


Grčka je ranije rekla da će predstaviti svoje reforme do početka tjedna što je vodilo očekivanju da bi se euroskupina, koja mora o tome razagovarati, sastati narednih dana.


Sada međutim ne izgleda vjerojatno da će do sastanka euroskupine doći ovoga tjedna, rekao je u ponedjeljak EU izvor uz uvjet da ostane anoniman, javlja dpa.


Premijer Cišpras je rekao da je vjerovnicima predao popis “stvarnih” reforma koje će Grčku pretvoriti u “modernu” zemlju. Među tim mjerama Cipras je spomenuo borbu protiv krijumčarenja duhana i goriva, prijevaru s PDV-om i provjere o bankovnim polozima u inozemstvu.


Usto je opetovao da je nužno ponovo pregovarati o velikom javnom dugu zemlje (177 posto BDP-a), bez čega će “vraćanje (duga) biti nemoguće”. Ta će rasprava s vjerovnicima, EU-om i MMF-om, “početi na vrijeme kako bi se u lipnju zaključio novi ugovor o razvoju” zemlje.


Premijer je napao svoje prethodnike zbog toga što su mu ostavili zemlju “na rubu ponora”. Antonis Samaras je reagirao kritizirajući odluke vlade radikalne ljevice Sirize koju je optužio da vodi zemlju “u kaos”.