Granični spor

Cerar u Washingtonu razgovarao s Pompeom: ‘Ne, novi pregovori s Hrvatskom oko granice ne bi bili produktivni’

Hina

Slovenski je ministar kazao i da je sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Boltonom konstatirao da postoji obostrana želja da se dobra suradnja dviju država nastavi i da se razgovor koncentrirao na sigurnosna pitanja na Balkanu



Novi pregovori s Hrvatskom oko granice »ne bi bili produktivni» pa Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude, potvrdio je novinarima koji prate njegov posjet Washingtonu slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar nakon razgovora u State Departmentu.


»Državni tajnik Mike Pompeo bio je zahvalan što sam jasno obrazložio naš stav. Povratak u neke pregovore s Hrvatskom nije produktivan«, kazao je Cerar u petak, nakon razgovora s Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.


Neprovođenje arbitražnog rješenja znači »ignoriranje međunarodnog prava» što je loše za »cijelu regiju zapadnog Balkana«, kazao je Cerar čija je bivša vlada Hrvatsku zbog neimplementacije tog rješenja tužila sudu EU-a u Luksemburgu, tvrdeći da ona time krši europsku pravnu stečevinu.




»Od ministara i premijera država u regiji čujemo da se oni čude da se od njih traži da poštuju vladavinu prava, dok Hrvatska to u slučaju arbitraže ne čini«, kazao je


Cerar novinarima, te dodao da mu je Pompeo obećao da će SAD o tome »temeljito razmisliti«.


Slovenski je ministar kazao i da je sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Boltonom konstatirao da postoji obostrana želja da se dobra suradnja dviju država nastavi i da se razgovor koncentrirao na sigurnosna pitanja na Balkanu.


»Amerikanci još uvijek cijene naše poznavanje te regije. Tu regiju poznaje i Bolton i njena aktualna pitanja među kojima je trenutno najvažnije pitanje odnosa Srbije i Kosova«, kazao je Cerar.


Boltona je zanimalo slovensko mišljenje oko »dogovora vezanih uz granicu« između Prištine i Beograda, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.


Pri tome je slovenski šef diplomacije kazao da je to »važno pitanje«, ali da obje države moraju zaključiti »neki cjelovit i sveobuhvatan dogovor« koji bi »jednom zauvijek zatvorio otvorena pitanja«, kazao je Cerar.


Kako je dodao, Bolton mu je kazao da je SAD glede svog angažmana u regiji »pomalo u dilemi« jer neke države u regiji to žele više, a druge manje, zbog čega SAD traži »uravnoteženi pristup«, što po riječima američkog dužnosnika nije baš jednostavno.