Izrečena kazna Jeffreyu Sterlingu

Bivši agent CIA-e dobio 42 mjeseca zatvora zbog odavanja informacije novinama

Hina

Reuters

Reuters

Bivši agent CIA-e osuđen je u ponedjeljak na 42 mjeseca zatvora zbog odavanje tajne informacije izvjestitelju The New York Timesa o propalom američkom pokušaju da potkopa iranski program nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo pravosuđa



 WASHINGTON  Bivši agent CIA-e osuđen je u ponedjeljak na 42 mjeseca zatvora zbog odavanje tajne informacije izvjestitelju The New York Timesa o propalom američkom pokušaju da potkopa iranski program nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.


Jeffrey Sterling (47) je u siječnju u saveznom sudu u Virginiji proglašen krivim za odavanje informacije o nacionalnoj obrani i ometanje pravosuđa.


»Zbog svojih osobnih osvetoljubivih ciljeva Jeffrey Sterling je nemarno odao vrlo vrijednu i vrlo tajnu informaciju za koju je prisegnuo da će je držati tajnom«, rekao je Dana Boente, državni odvjetnik za istočni okrug Virginije.




Ministarstvo pravosuđa reklo je da je 2003. Sterling dao informaciju o tajnom programu u Iranu izvjestitelju The New York Timesa Jamesu Risenu koji ju je objavio 2006. u svojoj knjizi »Stanje rata«.


Ministarstvo pravosuđa reklo je kako je 2000. Sterling, u to doba zaposlenik CIA-e, pokušao poduzeti administrativne i sudske mjere protiv agencije. Kada u tome nije uspio iz osvete je odao informaciju o programu oružja, kaže ministarstvo.