Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Trumpsconi

Analitičari: Već smo imali Donalda Trumpa, ime mu je Silvio Berlusconi

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2016. u 9:05 2016-11-11T09:05:51+01:00

Dvojica bogataša, ženskaroša, bez političkog iskustva prije dolaska na vlast, Donald Trump i Silvio Berlusconi imaju mnogo sličnosti, piše agencija AFP.

»Već smo imali Donalda Trumpa, njegovo ime je Silvio Berlusconi«, napisao je prije nekoliko dana britanski povjesničar John Foot u kolumni u Guardianu.

U tom tekstu Foot, specijaliziran za talijansku povijest, usporedio je 70-godišnjeg budućeg američkog predsjednika i deset godina starijeg bivšeg talijanskog premijera.

Obojica su stekli milijarde u biznisu, obojica su imali probleme s poreznim vlastima i bili su upleteni u skandale sa ženama.

Sličnosti postoje i u njihovim političkim karijerama, dodaju drugi analitičari. Neki ističu njihovu bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

»Vlasnici su velikih poslovnih carstava i misle da se država može voditi kao kompanija«, kaže talijanski profesor političkih komunikacija Michele Sorice.
»Obojica su populisti koji tvrde da su na strani naroda protiv elite sastavljene od intelektualaca i novinara, što je strategija koja je Berlusconija prvi put dovela na vlast 1994.«, dodaje Sorice.

Po engleskom magazinu The Economistu, Berlusconi i Trump profitirali su posuđujući rješenja ekstremnih desničara.

U članku objavljenom u četvrtak, u kojem obojicu opisuje kao legendarno samoljubive, Economist naglašava i njihovu sklonost »hvalisanju iz svlačionice, iako proklamiraju ljubav prema ženama koje, čini se, sude samo na osnovu fizičkog izgleda«.

Trumpsconi

Na društvenim mrežama paralela između Trumpa i Berlusconija bilo je sve više kako je odmicala američka kampanja. A 'hashtag' Trumpsconi eksplodirao je nakon objave da je Trump pobijedio.

»Ja sam usporedio Trumpa s Berlusconijem, ali radije bih imao Berlusconija za predsjednika«, rekao je Amerikanac koji je na Twitteru pokrenuo tu priču.
»Nama su se smijali s pizzama, mafijom i Berlusconijem, a sada su i oni došli na red s McDonald'som i Trumpom«, dodao je jedan talijanski korisnik.

Na Facebook stranici pod naslovom »Dobrodošli u Berlusconijevo iskustvo«, Talijani su postavili video s mnogim 'provalama' bivšeg čelnika Forza Italije i usporedili ih s onima budućeg stanara Bijele kuće.

Ukratko, seksistički vicevi, diplomatski incidenti, loš međunarodni imidž, a jedina je razlika u tome što Trump ima nuklearnu bombu, zaključili su.

Ali nisu baš u svemu isti. Iako se hvale da su sve izgradili svojim rukama, »Trump je iskoristio to što mu je otac posudio prvi milijun dolara, što nije slučaj s Berlusconijem koji se probijao radeći sve i svašta«, kaže Sorice.

Velika je razlika u tome što Trump nije vlasnik medijskog carstva, dok je Berlusconi vladao privatnim televizijama koje su mu jako pomogle u začetku političke karijere. Trump se morao zadovoljiti vođenjem reality showa Pripravnik, ali i to mu je pomoglo u stjecanju popularnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.