Priihvatio Vučićev poziv

Albanski premijer nakon 70 godina ide u posjet Srbiji

Hina

Edi Rama bit će prvi premijer Albanije koji posećuje Srbiju poslije nepunih sedam desetljeća, nakon što je 1947. godine tadašnji doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito ugostio prvog čovjeka Albanije i albanske Komunističke partije rada Envera Hoxhu



BEOGRAD – Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama doputovat će u rujnu u Srbiju, što će biti prvi službeni posjet jednog visokog albanskog dužnosnika Beogradu za posljednjih 70 godina, piše u utorak beogradski tisak.


Poziv predsjedniku vlade u Tirani stigao je iz ureda srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, a preostaje još samo da dvije strane odrede točan datum posjeta u rujnu, navodi beogradski list »Danas«, pozivajući se na izvore u uredu albanskog premijera.


Posjet je, podsjeća list, bio planiran još početkom ove godine, ali je odložen zbog raspisivanja izvanrednih izbora u Srbiji u ožujku.




Edi Rama bit će prvi premijer Albanije koji posećuje Srbiju poslije nepunih sedam desetljeća, nakon što je 1947. godine tadašnji doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito ugostio prvog čovjeka Albanije i albanske Komunističke partije rada Envera Hoxhu.


List »Danas« podsjeća i na intervju objavljen u travnju s albanskim premijerom Edijem Ramom u kojem je on kao najznačajniju temu albansko-srpskog dijaloga istaknuo razgovor o regiji kao zajedničkom tržištu.


»Od toga možemo imati koristi u mnogim poljima, ako ga uspijemo razviti u jedinstveno tržište i prije nego budemo integrirani u EU«, istakao je premijer Albanije.


Potencijalni problem u dijalogu mogu biti različiti pogledi Beograda i Tirane na Kosovo, budući Albanija snažno podupire svoje kosovske sunarodnjake, a u tom intervjuu za »Danas« Rama je istaknuo da »albanska vlada neće zastupati nekakav paternalistički stav u odnosu na Kosovo«.


«Za nas je Kosovo država ravnopravna s drugim državama u regiji. U našim razgovorima s Beogradom, kada se budemo dotakli te teme, mi ćemo inzistirati da se Kosovo tretira kao zaseban subjekt, što ono i jeste u suštini. U svakom slučaju, nema razloga da Albanija govori u ime Kosova«, rekao je tada Rama i ocijenio kako »ima mnogo stvari koje se mogu uvezati u trokut odnosa Tirana-Priština-Beograd«.


«Štoviše, vjerujem da bi za regiju bilo bolje ako bi se što više zemalja iz regije uključilo u što više zajedničkih inicijativa«, izjavio je Rama, naglasivši potporu albanskog javnog mišljenja službenoj politici Tirane za uspostavljanjem dobrih odnosa sa Srbijom.