Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Nedostaju ekološke i građevinske dozvole

Ako zapne gradnja u Sloveniji, kanadska Magna će lakirnicu graditi u Slovačkoj, Mađarskoj ili Hrvatskoj

Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2017. u 16:32 2017-05-29T16:32:18+02:00

Zaštitnici prirode Cerara kritiziraju kako u Maribor dovodi "prljavu" industriju, lakirnicu koja onečišćuje okoliš. Iz Magne pak tvrde da poštuju sve europske standarde kad je riječ o zaštiti okoliša i da će ispusti biti u granicama dozvoljenih

Slovenija ostaje prva opcija za gradnju pogona kanadskog koncerna Magna, ali u igri su i lokacije u Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, rekao je za mariborsku "Večer" direktor austrijske Magne Steyr Günther Apfalter.

"Slovenija je i dalje naš prvi izbor, ali razmišljamo i o drugim lokacijama ako u kratko vrijeme ne riješimo još otvorena pitanja", kazao je Apfalter za mariborski list.

Kako je objasnio, od slovenske vlade i lokalnih vlasti u roku nekoliko tjedana očekuju se sve ekološke i građevinske dozvole za lakirnicu u mjestu Hoče kod Maribora, a u suprotnom će ponovo biti aktualne lokacije u susjednim državama.

Lakirnica u koju bi se iz Graza dovozile karoserije isprva bi zapošljavala nešto više od 400 ljudi, a u daljnjim fazama predviđa se premještanje drugih proizvodnih pogona iz Austrije.

U svoju slovensku tvrtku Magna je već investirala 10 milijuna eura. Prednost je Slovenije što je donijela poseban zakon koji omogućuje otkup privatnih zemljišta na lokaciji koja je vrlo blizu Grazu te što u austrijskim pogonima Magne već radi više stotina Slovenaca, rekao je direktor Magne.

"Najprije moramo dobiti sve dozvole kod kojih još nešto zapinje, uključujući građevinsku i ekološke dozvole, a tek potom ćemo potpisati ugovor i početi kopati temelje za tvornicu", kazao je  Apfalter.

Napomenuo je da je moguća i odluka za neku od drugih predviđenih lokacija u susjednim državama, ako bi u Sloveniji projekt bio zaustavljen.

Vlada premijera Mire Cerara program privlačenja stranih investicija, posebno u sjeveroistočni dio zemlje gdje je nezaposlenost znatno veća od prosjeka, često ističe kao svoju veliku zaslugu, no pojavile su se i kritike zaštitnika prirode kako u Maribor dovodi "prljavu" industriju, lakirnicu koja onečišćuje okoliš.

Apfalter pak tvrdi da Magna poštuje sve europske standarde kad je riječ o zaštiti okoliša i da će ispusti biti u granicama dozvoljenih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.