Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Eskalacija

Ajatolasi prkose Donaldu Trumpu: Iran šalje ratne brodove u Atlantski ocean, praktički u američko dvorište

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2019. u 13:20 2019-01-04T13:20:26+01:00

Flotila će se zaputiti prema Atlantiku početkom iranske nove godine, odnosno početkom ožujka, kazao je Hasani

LONDON Iranska mornarica poslat će u ožujku ratne brodove u Atlantski ocean, kazao je u petak glavni zapovjednik mornarice, u želji da se Islamska Republika operativnim dosegom približi teritoriju Sjedinjenih Država.

Iran smatra prisutnost američkih nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu sigurnosnim problemom, a slanjem svoje mornarice blizu američkih voda želi odgovoriti na tu prijetnju.

»Svojom stalnom prisutnošću u međunarodnim vodama, iranske pomorske snage žele provesti zapovjedi vrhovnog zapovjednika vojnih snaga (Ajatolaha Ali Hamneija), mahati zastavom Islamske Republike Irana, suprotstaviti se iranofobnim zavjerama te osigurati transportne rute«, kazao je iranski kontraadmiral Touradž Hasani.

Flotila će se zaputiti prema Atlantiku početkom iranske nove godine, odnosno početkom ožujka, kazao je Hasani.

Dodao je kako će novi razarač Sahand biti jedan od ratnih brodova.

Iranska mornarica zadnjih je godina povećala svoj doseg slanjem plovila u Indijski ocean i Adenski zaljev kako bi zaštitili iranske brodove od somalskih pirata.

Zaoštravanje odnosa između Irana i SAD-a uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Donald Trump izašao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju te iznova nametnuo sankcije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.