Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
20. travnja 2019.
Susret klapa

Zvonka radost u Gradu Grobniku: Drevni frankopanski Kaštel odzvanjao je klapskom pjesmom

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 12. kolovoz 2018. u 15:25 2018-08-12T15:25:50+02:00

GRAD GROBNIK Drevni frankopanski Kaštel odzvanjao je ovog vikenda klapskom pjesmom, u sklopu, ove godine punoljetnog, 18. susreta klapa Grobnik, i ove godine održanog u organizaciji klape Grobnik i pod pokroviteljstvom Općine Čavle. U susretu su, uz domaćina, klapu Grobnik, sudjelovale i klape Pinguentum, Spalatos, Mindula, Mali Grad, Reful i Škrljevo. Gost programa bio je maestro Ivan Bošnjak, a voditelj programa Neno Pavinčić. I ove je godine ulaz za sve zainteresirane bio besplatan.

Susret klapa u Gradu Grobniku tradicionalna je glazbena manifestacija koja se već dugi niz godina održava u grobničkom Kaštelu tijekom ljetnih mjeseci. Iako je riječ o osamnaestom susretu, još je nekoliko susreta održano u Čavlima i okolici. Susret klapa pokrenula je klapa Grobnik iz Čavala, odmah nakon svog osnutka 1997. godine. U početku su se susreti održavali u ili oko Doma kulture u Čavlima, ali su, s obzirom na veliku zainteresiranost publike, ubrzo premješteni u tisućljetni kaštel Grada Grobnika, što je izazvalo posebno oduševljenje uvijek mnogobrojne publike, s obzirom na akustiku ovog drevnog objekta. Već na prvom susretu u Kaštelu sudjelovalo je osamnaest klapa iz cijele Hrvatske, u samo jednom danu. Kako je kaštel bio premali za primiti svu publiku, već sljedeće godine organizatori su počeli s organizacijom susreta u dva dana, kojima se odazivalo u prosjeku po dvadesetak klapa godišnje. S vremenom se, zbog prevelikog angažmana i financijskih sredstava, organizacija vratila na jednodnevne susrete, koji i danas privlače mnogobrojnu publiku u Kaštel.

Susret klapa Grobnik  / Foto R. Brmalj

- Zbog velike zainteresiranosti klapa koje sudjeluju u programu zbog posebnog ambijenta i akustike, ali i publike koja uživa u prekrasnim notama i zvucima klapa, ovaj se susret održao do danas i jedan je od najdugovječnijih susreta u ovom dijelu Hrvatske. Proteklih je godina u programu susreta uživalo više od 10.000 posjetitelja, kaže Robert Zaharija iz klape Grobnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš