Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Druga smotra zvončara

foto Zvonjavom doslovno otjerali oblake i kišu

Druga smotra zvončara / Foto: S.DRECHSLER
Druga smotra zvončara / Foto: S.DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2014. u 20:07 2014-02-08T20:07:17+01:00

Povorka je krenula s Kukuljanova, prošla kroz Škrljevo i Krasicu te završila u Bakru. Svojom zvonjavom, glazbom i odjećom sudionici su privukli velik broj mještana naselja kroz koja su prolazili te u nekoliko minuta rastjerali tmurne oblake i kišu

BAKAR  Nakon Grobnika, zvonilo je i u bakarskom kraju gdje je, u organizaciji Turističke zajednice i Grada Bakra te Kukuljanskih zvončara, održana druga smotra zvončara pod nazivom »Zvona i kanat za bakarski kraj«.

Smotra je okupila oko 350 zvončara i maškara s područja Bakra i okolice, ali i iz Grižana i Drivenika, a njezini su sudionici bili Kukuljanski zvončari, Karnevalska grupa Čočman expres, Žejanski zvončari, Krabunosi Grižane (Griški Krabunosi), Krabulje Drivenik, Zametski zvončari i Grobnički dondolaši. Povorka je krenula s Kukuljanova, prošla kroz Škrljevo i Krasicu te završila u Bakru. Svojom zvonjavom, glazbom i odjećom sudionici smotre privukli su velik broj mještana naselja kroz koja su prolazili te u nekoliko minuta rastjerali tmurne oblake i kišu, ispod kojih se ubrzo pojavilo sunce.

Time su zvončari opravdali smisao svoga postojanja, a taj je da svojom zvonjavom tjeraju hladnoću, oblake i kiše te ljudima donesu toplije, sunčanije i vedrije vrijeme.
Očuvanje tradicije

Prva smotra zvončara na bakarskom je području održana prije dvije godine, prošle godine nije održana, a nakon ovogodišnje, cilj joj je, kako ističe predsjednik Kukuljanskih zvončara Vanja Mičetić, da postane tradicionalna.

RI0802ED7
Smotra zvončara / Foto: Sergej DRECHSLER

– Kukuljanski zvončari prvu su zvonjavu bakarskim krajem imali 2007. godine, a službeno zvone i obilaze bakarska naselja od 2008. godine, kada smo krenuli na nagovor našeg sumještanina Gušte.

Postoje pisani dokazi koji govore o zvonjavi iz daleke 1952. godine i mi smo je prije šest godina obnovili. Što se tiče smotre, ovo je druga po redu, i u goste su nam došli i drugi zvončari i maškare te se nadamo da ćemo uspjeti održati tradiciju pa smotru organizirati i sljedećih godina, kazao je Mičetić.

U smotri SU zvonili i Žejanski zvončari, koji su bili i sudionici prve smotre, održane prije dvije godine.
Atraktivni Čočmani

– Drugi put zvonimo na smotri i došlo nas je dvadeset i dvoje, od čega je trinaest zvončara, a ostalo su maškare. S Kukuljanskim zvončarima odlično surađujemo, prijatelji smo i rado smo se odazvali pozivu, kazao je Edi Doričić, koji je jučer bio jedan od voditelja Žejanskih zvončara.

S Hreljina su se u smotru uključile i maškare iz Karnevalske grupe Čočman Express, njih dvadesetak koje, istina, nisu zvonile, ali su odjevevene u staru frankopansku odjeću i s pleh glazbom uistinu uljepšale jučerašnju povorku.

– Nas je danas ovdje oko dvadeset i super nam je, lijepo se osjećamo, družimo i veselimo. Drago nam je da sudjelujemo u smotri jer obilazimo naš bakarski kraj i družimo se i s mještanima, koji na ovaj način mogu upoznati i zvončare i maškare iz drugih krajeva, istaknula je Katarina Ružić iz KG Čočman Express.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.