Poruka državnoj vlasti

Županijski vijećnici potpisuju Deklaraciju protiv lex LNG: Zašto se u Omišlju terminal gradi na obali?

Andrej Petrak

Bez dugoročnih ugovora teško osigurati isplativost projekta LNG terminala  / Arhiva NL

Bez dugoročnih ugovora teško osigurati isplativost projekta LNG terminala / Arhiva NL

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić došao je na Gradsko vijeće Splita kako bi govorio o stanju na deponiju Karepovac. LNG je također za nas pitanje od vitalnog interesa i ne vidim zašto premijer i ministri ne bi došli u Rijeku, objasnio je Burić



Nezavisna lista Bura na sjednici Županijske skupštine u četvrtak ponudit će svim županijskim vijećnicima da, po svojoj slobodnoj volji i dobrovoljno, potpišu zajedničku Deklaraciju protiv lex LNG, kao jasan stav i poruku državnoj vlasti.


– Očekujemo konsenzus svih vijećnika po ovom pitanju, ovo je za nas vitalno, nadstranačko pitanje od interesa za naše stanovnike, suočene s jednostranim akcijama središnje vlasti i nedostatnim uvažavanjem legitimnih lokalnih interesa – rekao je Hrvoje Burić.


Deklaracijom, dodaje, želi zaštititi temeljne interese lokalne zajednice izražavajući protivljenje donošenju lex LNG od Vlade Republike Hrvatske.


Promašene aktivnosti




– Uvažavamo potrebu za daljnjim razvojem, energetskom neovisnošću i otvaranjem radnih mjesta, ali smo također osvjedočeni promašenim gospodarskim aktivnostima koje su nanijele i još uvijek nanose nepotrebne štete kako ukupnom gospodarstvu tako i okolišu – rekao je Hrvoje Burić, napominjući da Europska povelja o lokalnoj samoupravi u svojoj preambuli navodi pravo građana da sudjeluju u upravljanju javnim poslovima te spominje obranu i snaženje lokalne samouprave kao važan doprinos izgradnji Europe utemeljene na načelima demokracije i decentralizacije vlasti.


Pozvao je župana Zlatka Komadinu i predsjednika Županijske skupštine Erika Fabijanića da pozovu premijera Andreja Plenkovića i ministre da dođu na izvanrednu sjednicu skupštine koja bi bila posvećena isključivo projektu LNG terminala u Omišlju.


– Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić došao je na zadnje Gradsko vijeće Splita kako bi govorio o stanju na deponiju Karepovac. LNG je također za nas pitanje od vitalnog interesa i ne vidim zašto premijer i ministri ne bi došli u Rijeku – objasnio je Burić.


Osvrnuo se na ekološku i ekonomsku stranu priče plutajućeg LNG terminala, planiranog u Omišlju.


Ekonomski (ne)isplativo


– Ove godine kreće izgradnja četiri plutajuća terminala u Meksičkom zaljevu, koji će biti od obale udaljeni 50 nautičkih milja. Zašto se u Omišlju terminal gradi na samoj obali? Važne su i ekonomske dimenzije ovog projekta, kapacitiranog na sedam milijardi kubika plina. Ako znamo da ukupne godišnje potrebe Hrvatske iznose 2,5 milijardi kubika, jasno je da će se plin izvoziti, a ne znamo ni dobavljače ni kupce plina.


Izvješća analitičara govore da su prosječne duljine ugovora za sporazume za isporuku LNG plina potpisane prošle godine pale na šest ili sedam godina, što je najniže ikad zabilježeno, u usporedbi s prosječnih 11,5 godina tijekom 2016. godine – iznio je Burić, napominjući da je bez dugoročnih ugovora teško osigurati isplativost projekta.