PGŽ

Županija pomaže gradnju dvorana u Hreljinu i Loparu

Andrej Petrak

Zlatko Komadina na press kolegiju  / snimio R. BRMALJ

Zlatko Komadina na press kolegiju / snimio R. BRMALJ

Cilj nam je u što većoj mjeri realizirati našu regionalnu razvojnu strategiju, a ovi projekti i podaci tome govore u prilog – rekao je Komadina, napominjući da su, po njemu, ostvareni osnovni ciljevi, a to su stvaranje okruženja za dinamično i konkurentno gospodarstvo, podizanje kvalitete života u zdravstvu te zaštita okoliša i ulaganje u infrastrukturu. 



Župan Zlatko Komadina na press kolegiju prezentirao je dosadašnju realizaciju regionalne razvojne strategije pa naveo da je od 2016. godine realizirano 160 razvojnih projekata. Među projektima ističu se sportske dvorane u Baški i Kastvu, rekonstrukcija Područne škole u Puntu, uređenje prostora škole u Matuljima, niz uređenja luka, rješavanje ceste Lošinj – Veli Lošinj te realizacija Platka i sanacija ceste na Platku, naveo je župan.


– Cilj nam je u što većoj mjeri realizirati našu regionalnu razvojnu strategiju, a ovi projekti i podaci tome govore u prilog – rekao je Komadina, napominjući da su, po njemu, ostvareni osnovni ciljevi, a to su stvaranje okruženja za dinamično i konkurentno gospodarstvo, podizanje kvalitete života u zdravstvu te zaštita okoliša i ulaganje u infrastrukturu. Najavio je da će Županija pomoći Bakru u gradnji dvorane Hreljin, a uz već obećanu pomoć u opremanju dvorane, nastojat će se pomoći i izgradnja s minimalno 500.000 kuna u sljedećem proračunu. Na isti način Županija namjerava pomoći i gradnju dvorane u Loparu, s milijun kuna za opremanje i pola milijuna kuna za gradnju. Župan je ujedno najavio radno političko ljeto, kako bi se dovršilo konstituiranje upravljačke strukture Županije.


– Kolege u Županijskoj skupštini imat će niz sastanaka, kako bi mogli odraditi sjednicu skupštine početkom rujna. Radit će se kroz ljeto. Nemamo neprijatelja, već političke suparnike u HDZ-u i u sadašnjoj oporbi. Vidjet ćemo hoće li razgovori rezultirati postizbornom koalicijom – objasnio je župan Komadina.




Osvrnuo se na pripreme izmjena zakona o porezu na dohodak, kojima ponovo dolazi do promjena u financiranju općina, gradova i županija. Zalaže se za prijedlog Hrvatske zajednice županija, prema kojem bi se porez raspodijelio u iznosu od 60 posto gradovima i općinama, 20 posto županijama i 20 posto fondu financijskog izravnanja, koji bi ispodprosječnim županijama trebao omogućiti standard usporediv s razvijenim županijama.