Riječanima uz račune stiže i anketa

Želite li napustiti Energo? Isključenje moguće ako se za njega izjasni dvije trećine stanara

Marinko Glavan

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ni Kirigin ni Križanec nisu objasnili kako će se prikupljati ispunjeni anketni listići, niti kako će se utvrđivati njihova valjanost, odnosno hoće li biti mogućnosti zloupotrebe i krivotvorenja rezultata



RIJEKA Ukoliko se dvije trećine ili više korisnika pojedine toplane u Energovom sustavu u anketi izjasni da ne želi koristiti uslugu isporuke toplinske energije, ta će toplana biti ugašena, najavio je direktor gradske toplinarske tvrtke Sanjin Kirigin.


Energo će anketne listiće svim korisnicima poslati idućeg tjedna, zajedno s računima za centralno grijanje za veljaču, obračunatima po novom Pravilniku za obračun i raspodjelu troškova, a o dobivenim rezultatima ankete ovisit će daljnji koraci i sudbina toplinarstva u Rijeci, najavili su Kirigin i njegov zamjenik Marko Križanec. 


– Prvo i najvažnije pitanje u anketi bit će žele li i dalje ostati korisnici Energove usluge isporuke toplinske energije u skladu s važećim zakonskim propisima, a njihov odgovor za nas će biti obavezujući, kazao je Kirigin.




Ukoliko je odgovor na to pitanje ne, u drugom pitanju korisnicima će biti ponuđeno nekoliko opcija, odnosna načina na koji žele riješiti pitanje grijanja, objasnio je Križanec.


– Ankete će biti poslane u ponedjeljak i utorak, a rok za izjašnjavanje je do 18. travnja. Odgovori će biti interpretirani za svaku toplanu zasebno, tako da će, izjasni li se, primjerice dvije trećine korisnika centralnog grijanja iz toplane Vežica da više ne žele usluge Energa, ta toplana biti ugašena, rekao je Križanec.


Ni Kirigin ni Križanec nisu objasnili kako će se prikupljati ispunjeni anketni listići, niti kako će se utvrđivati njihova valjanost, odnosno hoće li biti mogućnosti zloupotrebe i krivotvorenja rezultata, što bi, teoretski, u slučaju da većina i odluči o gašenju toplane na način koji je osmislio Energo, u pravnom sporu, uz arbitrarno određenu potrebnu većinu mogla biti točka na kojoj bi odluka o gašenju vrlo lako mogla i pasti. 


Opširnije u Novom listu u subotu, 21. ožujka