Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
4. travnja 2020.
Čuvaju si parking

Zauzimanje prostora na riječki način: Paletom i stolicom do "svog" parkirnog mjesta

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2019. u 12:08 2019-11-21T12:08:17+01:00

Kako se radi o prekršaju, počinitelj po nalogu komunalnog redara mora ukloniti predmete s javne površine, a ako to ne učini, uklanjanje obavlja treća osoba o trošku osobe protiv koje se vodi postupak

RIJEKA - Nemam ništa protiv parkirnih mjesta pod naplatom, ako se ona uredno plaćaju. No, što je s onima koja se »rezerviraju« stolicama, kamenjem i ostalim predmetima, reagirao je jedan naš čitatelj koji se nadovezao na tekst objavljen u Novom listu o zakupljenim parkirnim mjestima u gradu.

- Naime, ovdje je riječ o parkiralištu na Brajdici prije nadvožnjaka koji vodi do tunela Pećine. Riječ je o javnom parkiralištu, a svaki dan na prazna mjesta se stavlja kamen ili komad drveta. To rade stanari koji žive u blizini, navodi čitatelj.

Je li u redu da stanari na taj način osiguravaju parikirališno mjesto ispred svoje zgrade? No, to nije jedini takav slučaj. Ima toga još - a uglavnom su to varijacije na temu. Negdje to ide tako daleko da se »gostu« daje do znanja da nije baš poželjan - primjerice podizanjem brisača.

Naš fotoreporter je kao ilustraciju ovoga problema snimio slučaj u Ulici braće Branchetta. A tu kreativnosti nije nedostajalo - i grana, i stiropor, i paleta, i na kraju stolica. Sve dobro dođe u zauzeću mjesta, u ulici koja je uistinu problematična za parkiranje.

Kako saznajemo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, na površini javne namjene nije dozvoljeno bez odobrenja postavljati predmete, naprave ili strojeve, u što spadaju i tehnički neispravni automobili i olupine. Jedino u tim slučajevima komunalni redar može djelovati. Ostalo je u redu. Pa i kada je, primjerice, parkiralište vidno »pretrpano« vozilima nekih djelatnosti koja su u blizini, poput dućana, mehaničarske ili neke druge radnje.

- Ako se utvrdi po pozivu da su predmeti, oprema i uređaji postavljeni suprotno odredbama Odluke - to je kažnjivo, a kazne iznose 5.000 kuna za pravnu i 1.000 kuna za fizičku osobu, odgovara na naš upit Odjel gradske uprave za komunalni sustav.

- Po utvrđivanju prekršaja, komunalni redar pokreće upravni postupak te počiniteljima rješenjem nalaže uklanjanje takvih predmeta, uređaja ili opreme u što spadaju i tehnički neispravni automobili i olupine. Istovremeno pokreće i prekršajni postupak protiv počinitelja prekršaja. U slučaju da počinitelj prekršaja ne postupi po nalogu komunalnog redara, uklanjanje se obavlja putem treće osobe, o trošku osobe protiv koje se vodi postupak, zaključuju.

4065335

Kazne od 1.000 do 5.000 kuna

Na površini javne namjene nije dozvoljeno bez odobrenja postavljati predmete, naprave ili strojeve, u što spadaju i tehnički neispravni automobili i olupine, a kazne za takav prekršaj iznose 5.000 kuna za pravnu i 1.000 kuna za fizičku osobu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.