Čuvaju si parking

Zauzimanje prostora na riječki način: Paletom i stolicom do “svog” parkirnog mjesta

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako se radi o prekršaju, počinitelj po nalogu komunalnog redara mora ukloniti predmete s javne površine, a ako to ne učini, uklanjanje obavlja treća osoba o trošku osobe protiv koje se vodi postupak



RIJEKA – Nemam ništa protiv parkirnih mjesta pod naplatom, ako se ona uredno plaćaju. No, što je s onima koja se »rezerviraju« stolicama, kamenjem i ostalim predmetima, reagirao je jedan naš čitatelj koji se nadovezao na tekst objavljen u Novom listu o zakupljenim parkirnim mjestima u gradu.


– Naime, ovdje je riječ o parkiralištu na Brajdici prije nadvožnjaka koji vodi do tunela Pećine. Riječ je o javnom parkiralištu, a svaki dan na prazna mjesta se stavlja kamen ili komad drveta. To rade stanari koji žive u blizini, navodi čitatelj.


Je li u redu da stanari na taj način osiguravaju parikirališno mjesto ispred svoje zgrade? No, to nije jedini takav slučaj. Ima toga još – a uglavnom su to varijacije na temu. Negdje to ide tako daleko da se »gostu« daje do znanja da nije baš poželjan – primjerice podizanjem brisača.




Naš fotoreporter je kao ilustraciju ovoga problema snimio slučaj u Ulici braće Branchetta. A tu kreativnosti nije nedostajalo – i grana, i stiropor, i paleta, i na kraju stolica. Sve dobro dođe u zauzeću mjesta, u ulici koja je uistinu problematična za parkiranje.


Kako saznajemo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, na površini javne namjene nije dozvoljeno bez odobrenja postavljati predmete, naprave ili strojeve, u što spadaju i tehnički neispravni automobili i olupine. Jedino u tim slučajevima komunalni redar može djelovati. Ostalo je u redu. Pa i kada je, primjerice, parkiralište vidno »pretrpano« vozilima nekih djelatnosti koja su u blizini, poput dućana, mehaničarske ili neke druge radnje.


– Ako se utvrdi po pozivu da su predmeti, oprema i uređaji postavljeni suprotno odredbama Odluke – to je kažnjivo, a kazne iznose 5.000 kuna za pravnu i 1.000 kuna za fizičku osobu, odgovara na naš upit Odjel gradske uprave za komunalni sustav.


– Po utvrđivanju prekršaja, komunalni redar pokreće upravni postupak te počiniteljima rješenjem nalaže uklanjanje takvih predmeta, uređaja ili opreme u što spadaju i tehnički neispravni automobili i olupine. Istovremeno pokreće i prekršajni postupak protiv počinitelja prekršaja. U slučaju da počinitelj prekršaja ne postupi po nalogu komunalnog redara, uklanjanje se obavlja putem treće osobe, o trošku osobe protiv koje se vodi postupak, zaključuju.



Kazne od 1.000 do 5.000 kuna


Na površini javne namjene nije dozvoljeno bez odobrenja postavljati predmete, naprave ili strojeve, u što spadaju i tehnički neispravni automobili i olupine, a kazne za takav prekršaj iznose 5.000 kuna za pravnu i 1.000 kuna za fizičku osobu