Previše nepoznanica

Zakonska konfuzija: Grad Rijeka zaustavio slanje obrazaca za porez na nekretnine

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Za sada nemamo informaciju što će se dogoditi s porezom na nekretnine jer znamo samo da je premijer Andrej Plenković najavio odgodu. Zbog toga smo odustali od slanja obrazaca na oko 65.000 riječkih adresa, kaže riječki gradonačelnik



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je Grad Rijeka odustao od slanja obrazaca građanima u vezi s uvođenjem poreza na nekretnine zbog toga što se još uvijek ništa ne zna o uvođenju nove obveze od 1. siječnja 2018. godine.


– Riječ je o tradicionalnoj konfuziji kada je riječ o zakonodavstvu. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja ove godine i trebao bi se primjenjivati od prvog dana sljedeće godine. Za sada nemamo informaciju što će se dogoditi s porezom na nekretnine jer znamo samo da je premijer Andrej Plenković najavio odgodu. Zbog toga smo odustali od slanja obrazaca na oko 65.000 riječkih adresa.


Nismo željeli proizvoditi nove troškove dok ne bude poznato što će s tim biti. Poslali smo određeni broj obrazaca vlasnicima poslovnih prostora, neki su ih ispunili i vratili, a neki nisu. Za sada takva obveza ne postoji, ali unaprijed se zahvaljujemo svima koji popune obrazac i vrate nam ga jer su nam to korisne informacije, rekao je Obersnel.




Riječki gradonačelnik još je jednom osvrnuo na, kako je rekao, žetvu europskih sredstava za realizaciju niza projekata.


– Zadnji ugovor koji smo potpisali vrijedan je oko 20 milijuna kuna, a riječ je o realizaciji projekta proizvodno-tehnološkog inkubatora u Torpedu. Osigurali smo i sredstva za pomoćnike u nastavi.


U drugom dijelu rujna ove godine svečano ćemo otvoriti novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u prostoru nekadašnjega Benčića i to velikom retrospektivnom izložbom Toma Gotovca.


Novi muzejski prostor početak je revitalizacije industrijske baštine bivšega Benčića, a taj je projekt bitan i u kontekstu Europske prijestolnice kulture. Radovi na uređenju prostora u H-objektu okončani su u srpnju i ishodovane su sve potrebne dozvole.


Na taj je način završena 1. faza, a MMSU će koristiti prizemlje i prvi kat. Pregovaramo s PIK-om koji je vlasnik ostatka prostora u H-objektu kako bi on u potpunosti pripao MMSU-u, kazao je Obersnel.


Prvi čovjek Grada Rijeke najavio je da bi do kraja godine trebali početi radovi na upravnoj zgadi Šećerane u koju će se useliti Muzej grada Rijeke, a u siječnju na T-objektu, prostoru u koji će useliti Gradska knjižnica te na ciglenoj kući koja je namijenjena za projekt dječje kuće.


– Za sve projekte osiguran je novac iz europskih fondova. Riječ je o 69 milijuna kuna. U to je uključena i obnova Galeba koja bi trebala početi do kraja 2017. godine kada će se brod otegliti u dok kako bi se pregledao njegov trup i nakon toga će početi radovi na prenamjeni u brod-muzej.


Za knjižnicu i dječju kuću osigurano je 62 milijuna kuna kroz projekte Riječke urbane aglomeracije, pojasnio je Obersnel. Gradskim novcem financirat će se uređenje prostora nekadašnjega Bernardija u koji će useliti Agencija Rijeka 2020 zadužena za provođenje projekta EPK.


Riječki gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo preliminarnim rezultatima turističke sezone.


– Svi su rezultati bolji od prošlogodišnjih, tako je broj noćenja u srpnju porastao za 26 posto. Ulice grada bile su pune turista. Ove godine zabilježen je porast broja privatnih iznajmljivača i po prvi put je smještaj kod njih bio veći nego u hotelima.


Ukupno ih je registrirano 522 i raspolažu s oko 2.900 ležajeva. Zahvaljujem se i riječkim ugostiteljima koji su se uključili u organizaciju niza događanja na riječkim trgovima i ulicama, poručio je Obersnel.


On je najavio raspisivanje javnog natječaja za vraćanje srednjovjekovnog bedema na Klobučarićev trg, a posao bi trebao biti gotov za nekoliko mjeseci što će stvoriti preduvjete za uređenje okoliša oko crkve.