Nove zgrade na Drenovi bez osnovne infrastrukture

Vlasnici POS-ovih stanova u Rijeci nemaju telefon i internet ni nakon tri mjeseca

Ljiljana Hlača

Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Vladimir Benac kaže da je stanarima prije, a i poslije primopredaje ključeva, bilo napomenuto da se vezano za priključenje na TK instalaciju moraju javiti operaterima koji imaju rasplete na području Drenove i s njima sklopiti ugovore



RIJEKA Iako su stanarima POS stanova na Drenovi krajem svibnja uručeni ključevi, novi žitelji Ulice Brce još uvijek su bez nekih usluga: nemaju fiksni telefon, internet te digitalnu televiziju. Usprkos tomu što je izgrađen rasplet telefonskih instalacija od pojedine stambene jedinice do priključnog ormarića koji se nalazi na fasadi građevine za sve četiri zgrade i što je položena DTK kanalizacija (distributivna telekomunikacijska kanalizacija) od pojedinog priključnog ormarića do pristupne ceste. Stoga smo upitali Grad Rijeku, investitora POS objekata na Drenovi, gdje je zapelo i kako je moguće da su građevine dobile uporabnu dozvolu bez tog »detaljčića«?


Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju (APOS) Vladimir Benac rekao nam je da je stanarima prije, a i poslije primopredaje ključeva, bilo napomenuto da se vezano za priključenje na TK instalaciju moraju javiti operaterima koji imaju rasplete na području Drenove odnosno da moraju odabrati jednog od operatera s kojim će zaključiti ugovor o priključenju i čija će dalje obveza biti realizacija usluge odnosno izvedba i montaža priključka svakomu od korisnika.


– Prema našim saznanjima pojedini stanari zaključili su ugovore s HT-om te su u nekoliko navrata oni upućivali pozive prema Agenciji za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke za pomoć oko procedure priključenja, ističe Benac, dodajući da je suglasnost za korištenje elektroničke komunikacije Grad Rijeka uputio prema HT-u te je navedena kompanija potvrdila da će pristupiti radovima na priključenju.  Odgovarajući na drugi upit, a vezano za izdavanje uporabne dozvole za novogradnju, iz Grada Rijeke saznajemo da za dobivanje tog dokumenta mogućnost korištenja antenskih i drugih sličnih priključaka nije presudna.




– Tehničkim pregledom (što je preduvjet za izdavanje uporabne dozvole) utvrđuje se da li su zadovoljeni bitni uvjeti za građevinu, a to su  mehanička stabilnost, zaštita od požara, sigurnost u uporabi, zaštita od buke, odnosno uvjeti propisani Zakonom o gradnji, objašnjavaju u Odjelu gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja. Nadalje, tehničkim pregledom utvrđuje se usklađenost radova s građevinskom dozvolom i odobrenom projektnom dokumetacijom te predstavnici tijela koja su izdala posebne uvjete svaki u svom segmentu obavljaju provjeru.


– Neovisno o tome, u tijeku izdavanja dozvole za gradnju kao i prilikom izdavanja uporabne dozvole, sudjeluje predstavnik HAKOM-a (Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije). U konkretnom slučaju pribavljena je suglasnost navedenog tijela na građevinske dozvole te je predstavnik HAKOM-a prisustvovao tehničkom pregledu i nije imao uvjetnih primjedbi koje bi priječilo njezino izdavanje, ističu u Odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja.


U odgovoru Odjela za korporativne komunikacije HT-a stoji da su »trenutno u tijeku radovi na realizaciji investicijskih zahvata za podzemne priključke za četiri zgrade na Drenovi te su očekivanja da bi sve trebalo biti dovršeno kroz mjesec dana, kada bi i korisnicima trebale biti dostupne njihove usluge«.


– Inače, na toj su lokaciji radovi na pripremi priključaka započeli odmah po zaprimanju prvih korisničkih zahtjeva a što je bilo krajem svibnja. Kako bi se izvršili radovi koji prethode izradi priključaka, Hrvatski Telekom je zatražio suglasnost za korištenje infrastrukturnih cijevi koje su u vlasništvu Grada Rijeke te su potrebne suglasnosti za to ishođene početkom kolovoza, stoji u dopisu HT -a.


Prije samih radova na izgradnji, odnosno nadogradnji telekomunikacijske infrastrukture, nužno je ishoditi potrebne dozvole i navedene suglasnosti, što ponekad iziskuje dosta vremena ali na to, oni kao kompanija, ne mogu utjecati. U HT-u ne specificiraju zašto se na suglasnost mora dugo čekati (u ovom slučaju gotovo dva mjeseca). To smo pitanje postavili Zavodu za informatičku djelatnost Grada Rijeke koji daje takva odobrenja, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.