Peto godišnje doba na vrhuncu

Veliki maškarani vodič Riječkog karnevala!

Portal Novilist.hr

Ove godine maškaranu rijeku većim dijelom čine karnevalisti Primorsko-goranske županije, no ima i podosta gostiju. Iz Istarske županije stižu dvije skupine maškara, Dalmaciju zastupaju karnevalisti Kaštela Kambelovac, iz kontinentalnog dijela Hrvatske dolaze karnevalisti iz Vrbove, Vinkovaca, Orehovice i Zagreba, a iz inozemstva na Korzo stižu četiri talijanske maškarane skupine, tri crnogorske, dvije srpske te po jedna iz Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Češke, Austrije te BiH. Uživajte!



RIJEKA  Rijeka će maškarani vrhunac doživjeti u nedjelju, 6. ožujka, kad će, godinama utabanom stazom centrom grada prošetati sudionici velike povorke 28. međunarodnog Riječkoga karnevala. Točno u podne, predvođeni Meštrom Tonijem, kraljicom Ines i Morčićima s Rive će krenuti prve od 109 karnevalskih grupa ili prvi od gotovo devet tisuća maškarona, koliko ih sudjeluje u ovogodišnjoj povorci.


Za tu priliku za vas smo napravili poseban maškarani vodič, u kojem možete dobiti sve potrebne informacije za snalaženje u ludilu petog godišnjeg doba. 


__________________________________________


Sedam pozornica




Na centralnoj pozornici »šefovati« će Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, a duž karnevalske trase bit će ih postavljeno još šest, sve s ciljem da voditeljski parovi pravovremeno gledatelje izvijeste tko to i u kojem kostimu ispred njih prolazi.


A maškare će prolaziti Zajčevom, pa preko Delte ući na Šetalište A. Kačića Miošića, doći i proći Fiumarom i Scarpinom, ući na Korzo, potom Trgom RH i Adamićevom doći do Zadarske, s nje preko Rive doći do Gata Karoline Riječke i ući u karnevalski šator gdje će nastaviti »bajsati« do kad im se bude dalo. 


Odlična je vijest da su prvi put do sad, svi riječki hoteli popunjeni. Francuzi i Japanci su ti koji će u najvećem broju pratiti događanja posljednjeg karnevalskog riječkog vikenda. Iznimno velik broj posjetitelja zabilježen je i kod internet prijenosa Dječje karnevalske povorke, kao i općenito na karnevalskim web stranicama.


Petar Škarpa, direktor TZ-a Rijeke, podsjetio i da će veliku povorku u cijelosti prenositi Kanal RI te da će prijenos na Internetu po prvi put biti dvojezičan, odnosno na hrvatskom i engleskom jeziku. 


____________________________________________


MAŠKARANI VODIČ ZA SVE ŽELJNE LUDOG PROVODA


PROMET – Zbog održavanja Međunarodne karnevalske povorke (nedjelja), u subotu od 6 do 24 sata bit će zabranjeno parkiranje na parkiralištu Muzejski trg, a od 6 sati (subota do 24 sata (nedjelja) i parkiralište na Trgu 128. brigade HV. U subotu od 16 sati do ponedjeljka u 6 sati bit će zabranjeno parkiranje i na Putničkoj obali, a od 22 sata do 6 sati (ponedjeljak) i parkiralište Žabica Pod voltom i Delta.


MAŠKARANI MARATON RADIO RIJEKE-  Subotnja večer rezervirana je za Meštra Tonija, odnosno proslavu 20. obljetnice njegovog meštrovanja, koja počinje u 22 sata na brodu »Nina«.


MAŠKARANA JOTA, ILI “DAJ ČA DAŠ” – U subotu će od 11 do 13 sati na Trgu RH Sekcija ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženja obrtnika Rijeka peti put kuhati »Humanitarnu maškaranu jotu«. Sedamsto porcija ove starinske delicije dijelit će se građanima po cijeni od 10 kuna plus »daj ča daš«, dok će čaša vina stajati 5 kuna i opet »daj ča daš«. Sav prihod od prodaje namijenjen je Udruzi žena operiranih dojki »Nada« iz Rijeke. 


Istog dana, i u isto vrijeme na Korzu će, ispred zgrade Pošte, u sklopu 22. maškaranog maratona Radio Rijeke maneštru kuhati članovi Rotary klubova iz zemlje i inozemstva te sponzori i pokrovitelji manifestacije podijeljeni u 12 ekipa. Proglašenje najbolje najavljeno je za 14 sati.


HUMANITARNI ROTARY MASKENBAL - U 21 sat u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja bit će održan Humanitarni rotary maskenbal. Sudjeluju band Pepija Forenbachera, grupa ENI, Antonela Malis, a voditelj je Neno Pavinčić.


Cijena ulaznice je 300 kuna. Organizator događanja je Rotary Club Rijeka – Sveti Vid, RI District 1910, a sav prihod prikupljen tijekom večeri namijenjen je projektu »Za život bez ovisnosti«.


__________________________________________


16. ZVONČARSKA SMOTRA MATULJI - Općina Matulji organizira u subotu 16. Zvončarsku smotru. Program počinje u 11 sati otvaranjem izložbe radova učenika škola likovnih umjetnosti, primijenjenih umjetnosti i dizajna  u Zvončarskoj muzejskoj zbirci Rukavac.


U 11 sati bit će održan i susret savjeta mladih PGŽ-a, a u 12 sati primanje predstavnika zvončarskih grupa i predstavnika ostalih sudionika Zvončarske smotre u Općini Matulji. Početak zvončarske smotre je u 12.30 sati u centru Matulja.


Sudjeluje osamnaest zvončarskih grupa: Brežanski zvončari, Žejanski zvončari, Munski zvončari, Brgujski zvončari, Zvončari Vlahov breg – Korensko, Frlanski zvončari, Halubajski zvončari, Šime – Ilirska Bistrica, Zametski zvončari, Grobnički dondolaši, Sovinjski pusti, Ćićski zvončari, Kukuljanski zvončari, Vukojevački starčevi, Međimurske krave – Novo selo na Dravi, Maškori – Domašinec, Orači Ptuj Leskovec, Lijepe i strašne buše.


Zvončarskoj smotri prethodit će maškarana povorka Dječjeg vrtića Matulji, kao i maškaranih grupa Općine Matulji – Vavek parićani Zijat, sost, tancat i pit, Maškare Šapjane, Mučićeve maškare i Pusno društvo Pužev komun. Od 15 do 20 sati u šatoru će biti organiziran zabavni program za sudionike i posjetitelje Zvončarske smotre, uz nastup grupa Kolaž i Lady Luna. 


________________________________________


CARNIVAL DJ SESSION - U subotu u 20.30 u šatoru Zagrebačke pivovare na Gatu Karoline riječke bit će Carnival DJ Session. Ulaz je slobodan.


KUC KALVARIJA – U subotu od 17 do 20 sati bit će održan Dječji bal pod maskama, finalna maškarana zabava za djecu.


ZAMET – Pusni tanci subotom od 21 sat u Domu Zamet, uz grupu Maestral.


SUŠAČKA DRAGA – U Draškom domu u subotu od 21 sat bit će maškarana zabava uz Duo Nevera.


PERMANI – Plesne zabave subotom od 21 sat u Domu Permani, uz grupe Gemajzeri i Brevis band.


KASTAV – Pusni tanci održavaju se subotom od 20 sati u Šporovoj jami, uz KZU  Lanterna i »Je-beni Trio«


RIBARSKA FEŠTA - Trinaesta Ribarska fešta pul Trinajstić bit će održana u subotu u 17 sati. Doček Mučićeveh zvončari i maškar bit će u nedjelju u 13.30 sati u  Rubešima te od 14.30 sati u Spinčićima.


________________________________________


OPATIJA – U kavani Imperial od 20.30 sati bit će pusni tanac uz grupu Bonaca.


LOVRAN–  U restoranu Kvarner u 20 sati počinju Pusni tanci. U subotu  u 17 sati u  Društvenom domu Liganj bit će dječja reduta. U nedjleju od 10 sati u naseljima Školarovo i Oprić bit će Jajarski dan (pobiranje jaj z armonikun po stareh užancah).JUŠIĆI – U šatoru preko puta Nikasa u večernjim satima bit će pusni tanci.


_________________________________________


VIŠKOVO – Subotom od 20.30 sati u Domu hrvatskih branitelja na programu je  pusni tanac uz grupu Fiesta. U nedjelju od 8 sati u Marčeljima kreće obahajanje Halubajskeh zvončari.


KLANA – U subotu  u 16 sati u Kino sali bit će dječja reduta. U nedjelju i ponedjeljak u  20 sati u Kino sali bit će maškarani ples uz grupu Fiesta.


ČAVLE – U subotu od 21 sat u Domu kulture bit će maškarane zabave uz grupu  Kolaž.JELENJE – U subotu od 21 sat maškarani tanci u Domu kulture Dražice, uz grupu IN.HRELJIN – Od 21 sat maškarane zabave bit će u Domu kulture.


KUKULJANOVO – U subotu od 20 sati maškarane zabave bit će u Domu kulture.


_______________________________________________


KRALJEVICA –  U subotu su maškarani tanci u šatoru na rivi, uz Barune.


ŠMRIKA – U subotu od 20 sati maškarane zabave su u Domu kulture, uz grupu  Almis.


DRAMALJ – U Domu su maškarane zabave, uz band Fume i Šorda & Enes i Marijan. Nedjeljom od 16 sati bit će čajanke i tombola.


CRIKVENICA – U 21 sat u šatoru je maškarana zabava uz Zlatka Pejakovića. U subotu u 9 sati na Boćalištu Gornji kraj bit će Maškarani boćarski turnir za žene. Istovremeno će se na Boćalištu Gornji kraj održavati i 1. susret u kuhanju lovačkog  gulaša, s početkom u 11 sati te 1. susret lokalnih vinara u 13 sati. U nedjelju u 16 sati u maškaranom šatoru bit će čajanka i tombola uz grupu Trend.


SELCE – U 14 sati u Domu prosvjete bit će finale turnira u briškuli i trešeti, a u  21 sat počinje velika zabava pod maskama uz grupu Trend i Josu Butorca.



NOVI VINODOLSKI – Od 20 sati u Domu kulture »mišenje i krštenje mesopusta«. U nedjelju od 10 sati bit će parada mesopustara, u 12 otvorenje izložbe »Tičice  rožice«, a potom slijedi Novljansko kolo.


_________________________________________________


LEDENICE – U subotu u 15 sati kreće Dječja reduta u Ledenicama, prvi put nakon  stanke od 15 godina.


SENJ – U sklopu 353. Zimskog mesopusta, od 20 sati u Magnusu se održava  program »Rožice su dah prolića«. U subotu u 18 sati u Školskoj sportskoj dvorani  Robert Barbalić Beli bit će održan maškarani turnir u nogometu. U nedjelju u 15  sati počinje dječja reduta, a tema je »Svi u Svemir«.


BRIBIR – U subotu u Domu maškarane zabave uz grupu Trio Marinero.


DRIVENIK – U subotu će u Domu, uz grupu Supernova, biti maškarane zabave.


TRIBALJ – Maškarane zabave održavaju se subotom u Domu kulture uz grupu  Swing.____________________________________________

MALINSKA – U subotu u hotelu Malin održavaju se dubašljanske maškarane zabave uz grupu L’amour.


BAJČIĆI – U Domu Bajčići maškarani tanci uz Duo Marineri.


KRK – Zabave subotom u šatoru na autobusnoj stanici.


PUNAT – U subotu i nedjelju od 20 sati maškarane zabave u Narodnom domu uz  grupu Fortunal. U nedjelju od 15 do 19 sati bit će maskirana zabava za osnovnoškolce.


_________________________________________________


GORSKI KOTAR


DELNICE – Maškarane zabave subotom u Radničkom domu.


VRBOVSKO – Mesopusna udruga Jablan i TZG Vrbovsko organiziraju u subotu u  Domu kulture veliku maškaranu zabavu uz grupu »Bolja vremena«.


TRŠĆE – U 18 sati u subotu  Domu kulture »12. rujan« Pustno društvo Larfa organizira  tradicionalnu priredbu pod maskama.GEROVO – U 23 sati u usbotu disco bar La mirage organizira tradicionalni ples pod maskama za odrasle.


SKRAD – U 18 sati u subotu u Domu kulture počinje program suđenja fašniku. U 18.30  sati kreće povorka s osuđenikom od Doma kulture prema lomači na gornjem parkiralištu, u 19 je dijeljenje krafni i kuhanog vina na parkiralištu, a u 20.30 sati  početak maškarane fešte u Domu kulture.


PALJENJE PUSTA - Pustu će na Pomorskom fakultetu suditi vrhovni maškarani sud, pa i presuditi točno u podne. Sve to, kao i izvršenje kazne – paljenje Pusta, zakazano za nedjelju, u 20 sati na Gatu Karoline Riječke, odvijat će se u organizaciji KG »POM – F – RI«.