Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Postmoderni duh

Velika retrospektivna izložba: "Ljubav i otpor Ivane Popović" u MSU-u

Izložba se otvara 21. ožujka, prati je monografija te bogat diskurzivni edukativni program
Izložba se otvara 21. ožujka, prati je monografija te bogat diskurzivni edukativni program
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2019. u 14:40 2019-03-05T14:40:07+01:00

Izložbom će se po prvi put predstaviti njena postignuća na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna

Muzej suvremene umjetnosti priprema veliku retrospektivnu izložbu posvećenu Ivani Popović, jednoj je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica koja je svojom preranom smrću ostavila neobrađen, nesistematiziran i javnosti nedovoljno poznat opus.

»Izložbom će se po prvi put predstaviti njena postignuća na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna. Cjelokupno stvaralaštvo akademske kiparice i svestrane umjetnice opire se kategorizaciji, a u njemu se zrcali postmoderni duh vremena te snažna kreativnost i zaigranost duha«, navode u MSU-u.

Ivana Popović diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993. godine. Još kao studentica djelovala je na nezavisnoj suvremenoj kazališnoj sceni kao voditeljica kazališnih skupina – Studio kinetičke figurativne skulpture »Linija manjeg otpora« i »Virus Teatar Michelangelo«. Ostvarila je obiman kostimografski opus za preko dvadeset predstava u Sloveniji i Hrvatskoj, a na polju modnog dizajna od samih je početaka djelovala neovisno o lokalnoj modnoj sceni, neopterećena svjetskim trendovima.

»Ivanin doprinos ostat će zapamćen kao rijedak primjer autonomnog i radikalnog redefiniranja okvira i mogućnosti djelovanja na polju modnog dizajna. Njeni performansi, modne procesije i ad hoc revije odlikovale su se originalnošću, ali i kritičnošću. Ustrajno se odupirala konvencijama modnog sustava i elitne kulture pa je kod javnosti izazivala oprečne reakcije, od oduševljenja do negodovanja i kritike«, stoji u najavi izložbe.

U vizualnoj umjetnosti ostvarila je opus koji uključuje slike, kolaže, crteže, skulpture, instalacije, a posebno je smatran impresivnim njen posljednji kiparski projekt u sklopu kojeg je napravila 10.000 figurica Promatrača.

Izložba se otvara 21. ožujka, prati je monografija te bogat diskurzivni edukativni program. Autorica i kustosica izložbe i teksta u monografiji je Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i pomoćnica ravnatelja MSU-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.