Postmoderni duh

Velika retrospektivna izložba: “Ljubav i otpor Ivane Popović” u MSU-u

Jasmin Đečević

Izložba se otvara 21. ožujka, prati je monografija te bogat diskurzivni edukativni program

Izložba se otvara 21. ožujka, prati je monografija te bogat diskurzivni edukativni program

Izložbom će se po prvi put predstaviti njena postignuća na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna



Muzej suvremene umjetnosti priprema veliku retrospektivnu izložbu posvećenu Ivani Popović, jednoj je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica koja je svojom preranom smrću ostavila neobrađen, nesistematiziran i javnosti nedovoljno poznat opus.


»Izložbom će se po prvi put predstaviti njena postignuća na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna. Cjelokupno stvaralaštvo akademske kiparice i svestrane umjetnice opire se kategorizaciji, a u njemu se zrcali postmoderni duh vremena te snažna kreativnost i zaigranost duha«, navode u MSU-u.


Ivana Popović diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993. godine. Još kao studentica djelovala je na nezavisnoj suvremenoj kazališnoj sceni kao voditeljica kazališnih skupina – Studio kinetičke figurativne skulpture »Linija manjeg otpora« i »Virus Teatar Michelangelo«. Ostvarila je obiman kostimografski opus za preko dvadeset predstava u Sloveniji i Hrvatskoj, a na polju modnog dizajna od samih je početaka djelovala neovisno o lokalnoj modnoj sceni, neopterećena svjetskim trendovima.




»Ivanin doprinos ostat će zapamćen kao rijedak primjer autonomnog i radikalnog redefiniranja okvira i mogućnosti djelovanja na polju modnog dizajna. Njeni performansi, modne procesije i ad hoc revije odlikovale su se originalnošću, ali i kritičnošću. Ustrajno se odupirala konvencijama modnog sustava i elitne kulture pa je kod javnosti izazivala oprečne reakcije, od oduševljenja do negodovanja i kritike«, stoji u najavi izložbe.


U vizualnoj umjetnosti ostvarila je opus koji uključuje slike, kolaže, crteže, skulpture, instalacije, a posebno je smatran impresivnim njen posljednji kiparski projekt u sklopu kojeg je napravila 10.000 figurica Promatrača.


Izložba se otvara 21. ožujka, prati je monografija te bogat diskurzivni edukativni program. Autorica i kustosica izložbe i teksta u monografiji je Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i pomoćnica ravnatelja MSU-a.