Bakarac

Upitna koncesija s tvrtkom Sky deal Marine: Neizvjesno hoće li bakaračka riva biti uređena do 1. lipnja

Biljana Savić

Ako koncesionar ne dovrši radove u roku, Lučka uprava će raskinuti ugovor i naplatom garancije banke koju imaju kao polog sredit će plato Dobra da na nešto sliči do turističke sezone



KRALJEVICA Koncesija na lokaciji Bakarac koju je Lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena sklopila s tvrtkom Sky deal Marine d.o.o.. na klimavim je nogama, a posljedica toga je da je krajnje neizvjesno u kakvom će stanju bakaračka riva dočekati turističku sezonu. Ravnateljica ove lučke uprave Dijana Mihaljević vijećnike Kraljevice izvijestila je o nimalo optimističnom, ali u svakom slučaju neizvjesnom tijeku koncesije. Naime, 24. listopada 2013. godine sklopljen je koncesijski ugovor za koncesiju za gospodarsko korištenje dijelova lokalnih luka otvorenih za javni promet Bakarac, Dobra i Kraljevica s tvrtkom Sky Deal d.o.o. iz Šibenika, no Kraljevica je donekle napravljena, a Bakarac je, kratko rečeno – nigdje. Sav raskopan i kao takav izaziva zgražanje i brigu Bakarčana.


– Krajem 2016., istekom zadnjeg aneksa ugovora o produžetku vremenskog roka za završetak radova koji je određen ugovorom, Upravno vijeće Lučke uprave donijelo je odluku o početku jednostrane procedure jednostranog raskida ugovora s koncesionarom. Temeljem ugovora i zakona o koncesiji koncesionaru smo morali dati primjeren rok kako bi uklonio razloge za jednostrani raskid ugovora; primjereni rok je šest mjeseci jer se u tom vremenu može odraditi i dovršiti investicija, a nismo mogli dati kraći rok, jer tada ne bi bio primjeren. Koncesionar je čvrsto, pisanim putem obećao da će ishodovati kredit od HBOR-a, koji samo što nije dobiven, jer je kredit uvjet da bi mogli dovršiti investiciju u Bakarcu. Izvođači s kojima koncesionar ima sklopljen ugovor su nam dali pisanu garanciju da će to biti u tom primjerenom roku završeno, međutim, ja svaki dan zovem, pitam, idem u Bakarac, maltretiram koncesionare, ali vidjeli ste i sami kakvo je stanje na terenu – oni jesu počeli uređivati plato, oni jesu napravili tu školjeru koja će dodatno zaštititi cijeli porat kad dođu pontoni i jedino što nam preostaje je vjerovati da će to sve biti postavljeno do 1. lipnja, kazala je Dijana Mihaljević izrazivši sumnju prema mogućnosti da je HBOR odobrio kredit koncesionaru,koji ga nije pokušao ishodovati ni kod druge komercijalne banke.


– Ako radove u Bakarcu ne dovrše do 1. lipnja, raskinut ćemo ugovor automatizmom, i u naplatu garancije banke koju imamo kao polog, a kojom ćemo srediti plato Dobra da na nešto sliči do sezone, najavila je Dijana Mihaljević, dodavši da potom kreće novi natječaj za koncesiju. Ali, konce bi mogla pomrsiti moguća tužba koncesionara zbog raskida ugovora, kako bi dobili na vremenu. A, to je najgore što bi se moglo dogoditi, jer sudski sporovi traju jako dugo.




– Zbog toga smo i prolongirali rokove koncesionaru, da izbjegnemo prekid ugovora zbog moguće tužbe s njihove strane. Oni kažu da će sve biti na vrijeme, no situacija na terenu ne ukazuje na to. Garancija banke koju imamo traje do 30. lipnja i iznosi milijun i 300 tisuća kuna, čime ćemo morati srediti Bakarac ako ga koncesionar ne sredi do 1. lipnja, kazala je Mihaljević.