Viškovska obilaznica

Ugrožena sigurnost školaraca u Viškovu: Cesta D427 presjekla ulicu i djecu ostavila bez puta do škole

Andrej Petrak

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



VIŠKOVO  Probijanjem trase ceste D427, buduće viškovske obilaznice, mještanima naselja Valjani presječena je ulica ravno napola. U posebno nezgodnu situaciju dovedeni su tamošnji školarci, koji više neće moći jednosmjernom ulicom brzo i lako doći do Osnovne škole Sv. Matej, već će se većina njih morati vraćati natrag skroz do Vrtnog centra i od tamo postojećom županijskom prometnicom, s iznimno gustim prometom i bez nogostupa, pješačiti najmanje kilometar više da bi došli do svoje škole. No, bez prometnog pravca kojim su uobičajeno kratili put do centra Viškova, ostali su ne samo stanovnici naselja Valjani, već i obližnjih Sroki, sve zajedno oko 1.500 ljudi.



Floridan napominje da se HNS u više navrata zalagao za formiranje mjesnih odbora u Viškovu, jer mjesna samouprava može imati savjetodavnu ulogu, te uspješno raditi na detektiranju određene problematike u lokalnoj zajednici.


– Mjesni odbori mogu sugerirati rješavanja problema tijelima lokalne samouprave u samim začecima određenih projekata, jer kasnije kad je projekt već gotov njegove izmjene su daleko teže, što se vidi i u ovom slučaju. Taj potencijal se u Viškovu ne koristi, dapače ovdje smo svjedoci apsurdne situacije, da je od sedam naselja, koliko ih ima u općini, mjesni odbor formiran samo u Marčeljima. Mještanima moramo omogućiti da aktivno sudjeluju, detektiraju probleme jer time naša općina postaje daleko funkcionalnija i produktivnija. Kroz razgovore u Općini, kroz peticiju, te kroz medije želimo ukazati na ovaj potencijalno velik sigurnosni problem. Zato apeliramo da se svi uključe u rješavanje na zadovoljstvo mještana – kaže Floridan.





Na opisani problem 149 stanovnika naselja Valjani upozoravalo je Primorsko-goransku županiju i Općinu Viškovo još 2013. godine. Dobivali su obećanja, ali ništa se konkretno nije učinilo da bi se ova situacija, po izgradnji viškovske obilaznice, popravila.  Nadaju se da će barem biti moguća izgradnja pješačkog nathodnika nad trasom ceste D427, kako bi se djeci omogućio sigurniji put do škole. 


– Pokušali smo djelovati preventivno, ali bez uspjeha. U više navrata u 2013. godini mještani ovog područja obraćali su se Općini i ukazivali na problem koji će nastati ovakvim idejnim prometnim rješenjem, koje nije obuhvatilo siguran prijelaz i prometnu komunikaciju koja trenutno postoji – kaže tajnik HNS-a Viškova Damir Pranjić.Na molbu s potpisanom peticijom 149 mještana, od županijskog Upravnog odjela za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju 28. listopada 2013. godine dobiven je odgovor da će se iznaći optimalno rješenje.


– Na žalost po mještane ovog dijela Viškova, u ove dvije godine nije se iznašlo nikakvo rješenje. Zanemarivanjem ovog zahtjeva mještana u izravnu vezu dovodi se sigurnost djece, kojoj je ovo najbrži put do škole, kao i starijim osobama do centra Viškova. Novom regulacijom prometa, kad cesta bude završena, put do škole produljit će se i do 1.000 metara. Uzevši u obzir stanje prometnice glavne ceste, koja nema nogostup, zabrinutost je još i veća. Moram izraziti i osobnu bojazan, jer i sam imam dvoje djece, koja će za koju godinu krenuti u školu. Potpuno razumijem roditelje koji su u strahu za svoju djecu i njihovu sigurnost, jer to nam uvijek mora biti na prvom mjestu, dodaje Pranjić.


Predsjednik HNS-a Viškova Vilim Floridan ističe da su sigurnost i kvaliteta života u lokalnoj zajednici ono najvažnije što se mještanima mora omogućiti.


– Svjesni smo da birokracija može biti duga i tvrda, ali sigurnost djece nema alternativa, te Općina mora iznaći rješenje s investitorom Hrvatske ceste i projektantom Rijekaprojekt d.o.o. Ne ulazimo u način rješenja, to neka definira struka, ali ukazujemo na problem koji to još nije i da se djeluje preventivno. Ovo nije izolirani slučaj i u Općini Viškovo ima puno nelogičnosti u prometnim rješenjima koja su provedena u zadnje vrijeme – rekao je Floridan.