Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. ožujka 2019.
Projekt I-SMS

Učenici Srednje talijanske škole analizirali DNA kave

Učenici su pokazali velik interes za projekt
Učenici su pokazali velik interes za projekt
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2018. u 21:14 2018-02-14T21:14:45+01:00

Projektom je obuhvaćeno više od 500 učenika iz Kopra, Izole, Pirana i Portoroža u Sloveniji, te iz Buja, Novigrada, Umaga, Rijeke, Vodnjana, Pule, Rovinja i Poreča, a tijekom laboratorijske vježbe učenici su analizirali dva uzorka DNA kave, odnosno dviju različitih sorti kave: arabica  i robusto

RIJEKA  Zahvaljujući riječkoj Talijanskoj uniji i Sveučilištu u Trstu učenici Srednje talijanske škole Rijeka dobili su priliku uključiti se u projekt popularizacije znanstvenog programa Italian Science Moving in School (I-SMS).

Riječ je o radionici o DNA namijenjenoj učenicima i nastavnicima talijanskih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i Sloveniji. Projekt je osmislio znanstveni institut Immaginario Scientifico di Trieste, a cilj je približiti učenicima praktično i eksperimentalno proučavanje DNA. 

Projektom je obuhvaćeno više od 500 učenika iz Kopra, Izole, Pirana i Portoroža u Sloveniji, te iz Buja, Novigrada, Umaga, Rijeke, Vodnjana, Pule, Rovinja i Poreča, a tijekom laboratorijske vježbe učenici su analizirali dva uzorka DNA kave, odnosno dviju različitih sorti kave: arabica  i robusto.

Navodeći kako su učenici pokazali velik interes za projekt, ravnatelj Srednje talijanske škole Michele Scalembra, naglasio je da je laboratorij kemije dobro opremljen, a sama škola pridaje veliku važnost učenju prirodoslovnih predmeta.

– Naša škola rado i često sudjeluje u različitim projektima i natjecanjima iz prirodoslovnih znanosti, te će 20. veljače grupa učenika sudjelovati na predavanjima Masterclass na Odsjeku za fiziku u Trstu. Uz to, naši će učenici sudjelovati i na natjecanjima iz kemije, fizike, matematike i biologije. Uvjeren sam da su prirodoslovne discipline izuzetno važne, a s obzirom da raspolažemo dobro opremljenim specijaliziranim učionicama, naša djeca imaju sve potrebne uvjete za razvoj takvih kompetencija – zaključio je ravnatelj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka