Stari primorski gradić

U srcu sezone u Kraljevici se tražio i krevet viška: Dvorac Frankopan hit među turistima

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Zanimanje za kulturnim turizmom povećava se iz godine u godinu, stoga u Dvorcu Frankopan nije nedostajalo turista iz svih dijelova Europe koji su dolazili autobusima posjetiti nekadašnji dom Ane Katarine Zrinski i Frana Krste Frankopana



KRALJEVICA Kraljevica, stari primorski gradić, ponovno postaje nezaobilazna destinacija turistima željnim povijesti, kulture, mira, tišine, ali i outdoor aktivnosti koje visoko kotira među turističkim trendovima.


– Prema podacima iz e-visitora za ovu turističku sezonu, koja u Kraljevici još uvijek traje, bilježimo 172.691 noćenje i 36.788 dolazaka, što u usporedbi s 2017. znači porast od 7,5 posto u noćenjima, te 0,03 posto u dolascima. Prema e-visitoru možemo reći da su i ove godine, kao i prethodnih, Slovenci na prvom mjestu po zastupljenosti, zatim slijede domaći turisti pa Nijemci, Mađari, Poljaci i Česi, kaže direktor Turističke zajednice Grada Kraljevice Robert Krulić.Naglašava da su izvanredni rezultati ostvareni i u privatnom smještaju.

– Ostvaren je porast od 27 posto u noćenjima odnosno 50.030 noćenja, te porast od 19 posto u dolascima, odnosno 6.709 dolazaka. Jako smo zadovoljni jer se tražio i krevet viška u srcu sezone. Ova godina je sudeći po rezultatima i zadovoljnim iznajmljivačima nadmašila 2017. godinu, ocjenjuje Krulić i navodi da će Kraljevica ovogodišnju turističku sezonu pamtiti po mnogobrojnim registracijama novih iznajmljivača koji su prepoznali turizam kao kvalitetnu granu koja jača ponudu Kraljevice, odnosno njeno zaleđe koje odiše tišinom i mirom koji je vrlo tražen od strane turista. Ilustracije radi, Kraljevica danas ima 177 privatnih smještajnih objekata, a prije 5 godina bilo ih je tek pedesetak.


Dodatni smještaj


No, iako postoje mnogi novi iznajmljivači, Kraljevici nedostaje dodatnog smještajnog kapaciteta. Mnogi se turisti sjećaju Autokampa »Bakarac«, Hotela Neptun u Bakarcu, Hotela Almis, Hotela Zagreb i Hotela Praha na Oštru. Danas su ti prostori zatvoreni, a nekad su vrvili turistima.




– Ali, zato se zanimanje za kulturnim turizmom povećava iz godine u godinu, stoga u Dvorcu Frankopan nije nedostajalo turista iz svih dijelova Europe koji su dolazili autobusima posjetiti nekadašnji dom Ane Katarine Zrinski i Frana Krste Frankopana. Općenito, kulturni turizam je 2014. godine bio razlog dolaska turista u Hrvatsku za samo 2 posto, danas je to naraslo na 13 posto, što se može osjetiti i u Kraljevici koja je uz sve to na izvanrednom položaju, u blizini zračne luke na Krku. Kraljevica je imala čast ugostiti ministra turizma Garija Cappellija koji je uvidio da je Kraljevica intrigantna svojom poviješću, da je Kraljevica destinacija u koju se turisti svake godine vraćaju radi raznolikosti koju ovaj grad može ponuditi, napominje Krulić.


U Novoj Kraljevici, poznatoj pod nazivom kao Dvorac Frankopan, u kojemu su se ovoga ljeta održavala kazališna i koncertna događanja, nalazi se Turistički informativni centar koji je na usluzi svim turistima željnim informacija. Iz turističko informativnog centra potvrđuju da je ove godine bilo mnogo više turista zainteresiranih za outdoor turizam, odnosno bicikliranje, plivanje, ronjenje i planinarenje. Zasigurno se najviše ističu Nijemci kao ljubitelji upravo ove turističke ponude, ali i Slovenci. Naime, Turistička zajednica grada Kraljevice je ove godine zajedno s turističkim zajednicama Riječkog prstena sudjelovala u predstavljanju proljetnih outdoor aktivnosti u regiji.


– TZG Kraljevice svake godine ulaže u uređenje i oplemenjivanje plaža koje se protežu na raznim lokacijama ovoga podneblja, te su najdraže mjesto cjelodnevnog boravka turista koji ljetuju u Kraljevici, a svake godine nude nešto novo i zanimljivo. Ove godine je TZ Kraljevice na poseban način iznenadila turiste, postavljajući kabine s kraljevičkim motivima koji prikazuju Kraljevicu kroz boje zalaska sunca. Kabine služe i kao razglednica pored koje se brojni turisti fotografiraju, kaže Krulić.


Jedinstvena manifestacija


Ističe odličnu suradnju između Jadran hotela i Turističke zajednice Grada Kraljevice.


– Turističko naselje Uvala Scott i Autokamp Oštro pod vodstvom direktora Nedjeljka Anđelića bilježe izvanredne rezultate u 2018., pa porast noćenja u odnosu na 2017. u hotelskom naselju Uvala Scott i u Autokampu Oštro iznosi 6 posto, odnosno 57.361 noćenja u Uvali Scott i 55.203 noćenja u Autokampu Oštro, dok se u dolascima bilježi rast od 8 posto, odnosno 13.365 dolazaka u Uvali Scott i 13.194 dolazaka u Autokamp Oštro, ističe Krulić.


Podsjeća da su i ove godine mnogim turistima predstavili četvrtu po redu jedinstvenu bakaračku manifestaciju »Tira, tira« putem koje se vraća sjećanje na neka davna vremena kad je Bakarac živio od tunolova.


– Iako je turistička sezona još uvijek u punom jeku, već su sada krenule pripreme za adventsko razdoblje, točnije manifestaciju pod nazivom »Advent u Frankopanu« koji je ujedno i prvi advent u Hrvatskoj koji spaja kulturni turizam i promicanje hrvatske kulturne baštine zajedno s adventskim razdobljem, a zajedno će ga realizirati TZ Kraljevice, Grad Kraljevica i Hrvatska turistička zajednica. Prošle godine smo započeli s prvim adventom koji je bio bogat raznim sadržajima, a ove godine spremamo mnoga iznenađenja, najavljuje Krulić.