Manje od očekivanog

U školskim klupama u PGŽ-u najesen 72 prvašića manje nego lani. Ima ipak i pozitivnih primjera

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Kao i svake godine najveći broj prijava bilježe srdočka škola s 83 prijavljena prvašića te zametska s njih 69, dok su županijski rekorderi tradicionalno OŠ Sveti Matej Viškovo sa 194 prijavljena prvašića



RIJEKA – Prema podacima Primorsko-goranske županije iduće školske godine u klupama prvih razreda osnovnih škola mogao bi sjediti 2.461 prvašić, no taj će se broj do početka školske godine najvjerojatnije još povećati, jer riječ je o podacima dobivenim na predbilježbama za upis koji su privremeni.


Međutim, u usporedbi s prošlogodišnjim prijavama za upis to je ipak 72 prijave manje nego lani, a manje je i od očekivanog broja prijava. Jedan dio tih školskih obveznika čiji roditelji nisu izvršili obvezu prijava vjerojatno se odselio, no jedan dio će se do početka školske godine pojaviti u školama, jer svake godine od postupka predbilježbi do samog upisa broj prvašića poveća se za njih četrdesetak.


U Opatiji 5 prijava više


Najveće smanjenje broja prijavljenih budućih prvašića, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, Edita Stilin, je na riječkom upisnom području.




– Riječke škole zaprimile su 52 prijave školskih obveznika manje nego lani, dok je u školama čiji je osnivač Primorsko-goranska županija 20 prijava manje nego prošle godine, a na crikveničkom području je 15 prijava manje. Istovremeno Opatija ima 5 prijava više nego lani, navodi pročelnica.


S obzirom na to da je i lani u odnosu na godinu ranije u školama bilo 70 prijava manje ovogodišnje smanjenje broja prijavljenih kontinuirani je nastavak trenda pada broja učenika.


Na području Rijeke obvezu predbilježba za upis ispunilo je 931 školski obveznik, a tom broju treba dodati i 60 učenika prijavljenih u škole drugih osnivača, odnosno njih 48 koji će biti prvašići Katoličke osnovne škole »Josip Pavlišić« te 12 budućih učenika Osnovne waldorfske škole.


Kao i svake godine najveći broj prijava bilježe srdočka škola s 83 prijavljena prvašića te zametska s njih 69, dok su županijski rekorderi tradicionalno OŠ Sveti Matej Viškovo sa 194 prijavljena prvašića te OŠ Frana Krste Frankopana Krk s njih 110, a s 99 buduća prvašića slijedi OŠ Milana Brozovića Kastav. Crikveničko će područje u rujnu brojiti 70, a opatijsko 80 prvašića.


Većina riječkih škola broji pak 50 do 70 prijava školskih obveznika, a u one s manjim brojem, gdje se prijavilo 20 do 35 prvašića su osnovne škole Belveder, Centar, Klana, Dolac, Gelsi, Ivana Zajca, Kozala, Nikole Tesle, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Škurinje i Trsat.


Navala u OŠ Nikole Tesle


Najmanji broj prijava među riječkim školama ima Osnovna škola Nikole Tesle, jer u tu je školu na predbilježbe stiglo tek 17 budućih prvašića, no to nije realno stanje, jer to je škola koja ima najave velikog broja dolaska učenika iz drugih upisnih područja, njih čak 32, što je više od jednog razrednog odjela.


Naime, na razini županije roditelji 253 prvašića najavili su odlazak iz škola u kojoj su se prijavili na predbilježbama, a njih čak 421 najavio je dolazak u neku drugu školu kojoj po upisnom području ne pripadaju.


Odobre li im se svi ti zahtjevi, neke će škole drastično povećati broj učenika u odnosu na predbilježeni broj, jer primjerice u OŠ Belvedere želi čak 34 učenika izvan tog školskog područja, u OŠ Dolac njih 23, u OŠ Gelsi 28, u OŠ Gornja Vežica 17, u OŠ San Nicolo 25, a u OŠ Turnić 21 učenik.


Jedna od škola u koju ne želi nitko izvan njenog upisnog područja je OŠ Sveti Matej Viškovo, no iz te školu u neku drugu želi čak 78 učenika, što znači da svih 194 prijavljenih prvašića na početku nove školske godine neće sjediti u klupama te škole.


Jedna predbilježba u Brodu na Kupi


Nasuprot školama koje svake godine pucaju po šavovima na predbilježbama za upis u škole u kojima je broj prijavljenih sveden na svega jednu znamenku kao i svake godine ubrajuju se pojedine goranske škole.


Tako je u Brodu na Kupi prijavljen tek jedan prvašić, u Brod Moravicama njih 5, u Fužinama i Lokvama po 7, u Mrkoplju 8, a u kategoriju jednoznamenskih prijava ulazi i Tribalj s 8 prvašića te Klana s njih 9.