Nova pedagoška godina

U riječke vrtiće krenula 3.344 predškolca: Mališane dočekali novi programi

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U velikom broju podcentara tijekom ljeta su obavljeni ličilački i keramičarski radovi, a dio objekata opremljen je i novim namještajem. U tijeku je i nabavka 40 računala i prateće informatičke opreme



RIJEKA  Ukupno 3.344 predškolaca, jasličkog i vrtićkog uzrasta, jučer je krenulo put jednog od objekata Dječjeg vrtića Rijeka, jer je počela nova pedagoška godina. U 31 podcentru riječke je predškolce dočekalo 350 odgajatelja, a najveći broj mališana, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, njih 2.671, bit će smješten u vrtićke skupine. Iako je pedagoška godina započela, pravo stanje upisane djece znat će se tek 14. rujna, do kada će roditelji potvrđivati upis, a ono što je jučer dočekalo mališane obnovljeni su objekti, kao i novi namještaj u pojedinim podcentrima.


Učenje engleskog


– U velikom broju podcentara tijekom ljeta su se vršili ličilački i keramičarski radovi, a dio objekata opremljen je i novim namještajem. U podcentrima Vežica, Turnić i Krnjevo zamijenjen je sav namještaj novim, dok je u podcentrima Maestral i Vidrice novi namještaj nabavljen za jasličke skupine. Osim toga, prošle smo godine od Zaklade »Hrvatska za djecu« dobili pola milijuna kuna s kojima je nabavljena oprema za posebne odgojne skupine djece s teškoćama iz autističkog spektra, smanjene intelektualne sposobnosti te djece smanjenih motoričkih sposobnosti. Ta će nam oprema omogućiti da djeci na većoj razini pružimo odgovarajuću rehabilitaciju, kaže Guštin.



Dječji vrtić Rijeka u novu pedagošku godinu ulazi i s novim logotipom čija je autorica Tina Takač iz Grubišnog Polja, a u planu je i nova web stranica koja će biti pročišćenog dizajna temeljena na bojama logotipa te se trenutačno nalazi u završnoj fazi izrade. Nova će web stranica na naslovnici sadržavati sve osnovne i korisnicima najbitnije informacije, uz veću preglednost i lakše snalaženje, a na stranici će se moći pročitati i najnovije vijesti iz vrtića, kao i stručni tekstovi koje će objavljivati djelatnici te će biti optimizirana i za mobilni pregled.





U tijeku je i nabavka nove informatičke opreme, a riječ je o 40 stolnih računala te prateće računalne opreme. Nova će oprema omogućiti bržu i ekonomičniju komunikaciju djelatnika, ali i komunikaciju s građanima te vanjskim institucijama. Dodajući kako s novom pedagoškom godinom u pojedinim objektima započinju i novi programi, Guštin ističe da od ovog rujna u Podcentru Mavrica na Pehlinu počinje provedba redovnog programa obogaćenog specifičnim sadržajima iz sporta, a od listopada započinje i provedba kraćeg programa učenja engleskog jezika.


Usavršavanje osoblja


– Riječ je o programu za koji smo dobili suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Program će provoditi naši odgajatelji u poslijepodnevnim satima i to u podcentrima Potok, Rastočine, Mavrica i Zamet, a mogućnost upisa imaju i djeca koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem. U našim objektima takav se program provodio i do sada, ali je uslugu provedbe pružala škola stranih jezika koja također ima verificiran program. Ti će se programi nastaviti i dalje provoditi, uz nove koje će realizirati naši odgajatelji, najavljuje ravnateljica.


Dječji vrtić, dodaje, oduvijek posvećuje pozornost stručnom usavršavanju djelatnika, a ove će se godine na to područje staviti još veći akcent, jer za iduće se proljeće u suradnji s Učiteljskim fakultetom planira organizacija stručnog skupa čiji je cilj da se 350 odagajatelja međusobno informira i predstavi dosege u radu.