Najveća riječka investicija

U petak otvorenje kompleksa Svilno 2: S Pharma Valleyjem JGL učinio svemirski iskorak

Barbara Čalušić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Pharma Valley ima dva cilja – osigurati tehnološku, razvojnu i skladišnu platformu za realizaciju dugoročnog plana razvoja tvrtke i objediniti sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednom mjestu



RIJEKA Riječka farmaceutska kuća Jadranski galenski laboratorij (JGL) u petak će službeno otvoriti  vrata svog ambicioznog projekta, kompleksa Svilno 2, poznatijeg još pod mnogo zvučnijem i internacionalnijem imenu Pharma Valley. Iako je dinamiku izgradnje ovog velikog kompleksa unatrag dvije godine mogao  pratiti svaki vozač, spuštajući se s autoceste A6, uprava JGL-a ovih je dana, kad su u pitanju javnost i mediji, neumoljiva: novinarima će vrata kompleksa biti otvorena dan prije službene ceremonije u petak, a osim unutrašnjosti kompleksa, javnosti će se uz upravu, predstaviti i arhitekti Pharma Valleyja, Igor Rožić i Davor Katušić.



U svojoj osnovnoj ideji vanjskog izgleda ovog zdanja arhitekti su kombinirali znanost i povijest, referirajući se pritom na slavnu industrijsku baštinu Rijeke. Tako se u kratkom opisu projekta ističe kako kompleks Svilno 2 svojim izgledom zapravo zrcali DNK strukturu, a teleskopski organiziran sustav velikog objekta ostavlja prostor za prirodan rast jednostavnim dodavanjem novih članaka, reinterpretirajući pritom model industrijske zgrade iz 19. stoljeća koja odiše tragovima riječke industrijske baštine. Ideja linearnog prostiranja zgrade uz brzu prometnicu s ponavljanjem jednostavnih formi, prema kratkom arhitektonskom opisu logična je i učinkovita, jer omogućuje prijenos optimalne funkcionalne sheme od ulaza materijala, proizvodnje, skladištenja gotovih proizvoda, ekspedita do uredskog bloka s razvojnim funkcijama. Ističe se također da je u razradi rješenja arhitektonski tim slijedio jasne zahtjeve i ideje JGL-ovog projektnog tima, koji proizlaze iz vrlo visoko postavljenih zahtjeva dobre proizvođačke prakse odnosno svih specifičnosti koje farmaceutska industrija mora zadovoljiti.



Nova radna mjesta




No, i pogled izvana dovoljan je za zaključak da su ovi arhitekti svojim projektom promijenili vizuru ulaska u Rijeku. Za Svilno, administrativno gledano mjesni odbor Grada Rijeke, no tradicionalno sastavni dio Grobnišćine, do dolaska JGL-a na njegovo područje malo tko izvan Rijeke da je prije ikad čuo. Svi koji su ulazili u Rijeku autocestom, prije izgradnje Pharma Valleyja, mogli su vidjeti tek obično naselje smješteno duž hrpta brda, čudne urbanističke logike, tipične za predgrađa u zaleđu primorskih gradova. Čak je i prvi proizvodni kompleks JGL-a, Svilno 1, smješten u dolini naselja s desne strane autoceste, sve ove godine prolaznicima i riječkim gostima ostajao praktički nevidljiv.


Sve dok se prije dvije godine s lijeve strane autoceste na Svilnom nije počeo graditi i slagati veliki modernistički kompleks o čijoj je svrsi neupućeni putnik mogao slobodno dati mašti na volju.


Pharma Valley u takvom asocijativnom nizu jednako je mogao biti buduća koncertna dvorana i muzej suvremene umjetnosti u izgradnji, kao i najmodernija tvornica u kojoj se primjenjuju sofisticirani farmaceutski tehnološki procesi.


Da ne bi bilo zabune, u Pharma Valley zasigurno nisu uprti samo znatiželjni pogledi vozača koji prolaze autocestom pored Svilna. Od ovog JGL-ovog projekta vrijednog 361 milijun kuna, puno očekuje cijela Rijeka i šira regija. Pharma Valleyju lokalni političari već tepaju kao najvećoj investiciji u novijoj gospodarskoj povijesti Rijeke, a običnim stanovnicima grada sa sve duljim nizom posrnulih firmi u posljednjih dvadeset godina, u oči zasigurno najprije upada podatak da će ova investicija otvoriti i stotinjak novih radnih mjesta u međunarodnoj tvrtki u kojoj prosječna plaća odgovara otprilike iznosu dvije prosječne hrvatske plaće.


Razvojni zamah


Za uspješnu farmaceutsku kuću kao što je JGL, Pharma Valley predstavlja značajno povećanje postojećih kapaciteta proizvodnje. Kako se već ranije moglo čuti iz JGL-a, Pharma Valley osigurat će ključne resurse za realizaciju strateške vizije održivog i profitabilnog rasta u predstojećih deset godina. Projektom Pharma Valley zapravo će biti obuhvaćene obje lokacije: postojeća, Svilno 1, na kojoj se na 13.800 četvornih metara nalaze proizvodni pogoni, skladište ambalaže i popratni sadržaji te Svilno 2, nova lokacija na površini od 76.750 četvornih metara.



Proizvodna cjelina sadržavat će proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola (Bag-on-Valve). Finalizacija će se odvijati na lokaciji Svilno 2 i bit će prilagođena pakirnim linijama ovisno o potrebama i specifičnostima tržišta. Proizvode za veća tržišta pakirat će se na brzim strojevima, dok će se proizvodi za manja tržišta pakirati na malim i fleksibilnim strojevima. Spomenute promjene trebale bi omogućiti JGL-u efektivniju i efikasniju proizvodnju s ciljem brzog odgovora na potrebe sve zahtjevnijih tržišta uz optimizaciju troškova poslovanja. Osim na Svilnom, JGL djeluje na još dvije lokacije u Rijeci, a novi objekt oslobodit će prostorni kapacitete na Svilnom 1 koje će se iskoristiti za dodatne sadržaje.



Takav Pharma Valley ima dva cilja: osigurati tehnološku, razvojnu i skladišnu platformu za realizaciju dugoročnog plana razvoja tvrtke i objediniti sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednom mjestu. Lokacija Svilno 2 prostorno je čak pet i pol puta veća od postojeće lokacije Svilno 1, što govori o njenoj veličini i važnosti za JGL. Prostire se na 20.552 kvadratnih metara, od čega 7.304 četvornih metara čine skladišni prostor ambalaže, poluproizvoda i gotovih proizvoda, 4.911 četvornih činit će proizvodnja, 5.007 kvadratnih metara uredi te 3.330 kvadratnih metara osigurano je za popratne sadržaje.


Sto brendova


JGL je sa svojim proizvodima i farmaceutskim programom prisutan na tržištima četrdesetak zemalja, u Hrvatskoj i inozemstvu zapošljava oko 1.000 radnika, a njegov proizvodni portfelj čini gotovo stotinu brandova, 540 proizvoda i 1.100 varijacija u tri programske cjeline. Od osnutka prije 24 godine JGL konstantno povećava svoje prihode, a predsjednik uprave JGL-a Ivo Usmiani često ističe da je njegova firma u šest godine krize, zaključno s 2013. godinom, udvostručila ukupne prihode.Rijeka može biti ponosna što ovakva tvrtka s Pharma Valleyjem čak i na simboličnoj razini predstavlja dobrodošlicu svakom tko u nju dolazi. Jedini problem je što, ako ga zanima gospodarski rast i razvoj, dalje od Svilnog u Rijeci nema što tražiti.