Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Evidencija

U PGŽ-u se pojavili prvi slučajevi gripe, a najizloženiji su oni koji se ne cijepe

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 9:42 2019-01-03T09:42:49+01:00

Prvi intenzivniji valovi ovosezonske epidemije gripe mogli bi nastupiti u prvim tjednima siječnja, nakon povratka sa zimskih praznika

RIJEKA Sa zadnjim danima prošle godine liječnici obiteljske medicine Epidemiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prijavili su sveukupno 13 slučajeva zaraze gripom u ovoj sezoni. Najviše oboljelih je u dobnoj skupini između 30 i 64 godine te kod djece u dobi od sedam do 14 godina, drugim riječima skupinama koje se u pravilu ne cijepe protiv gripe.

Riječ je i dalje o sporadičnim slučajevima, no prvi intenzivniji valovi ovosezonske epidemije gripe mogli bi nastupiti u prvim tjednima siječnja, nakon povratka sa zimskih praznika.
U cijeloj zemlji zabilježeno je nekoliko stotina oboljelih od gripe, pri čemu ih je većina zaražena virusom tipa A, uglavnom s podtipom A/H1N1/.

Najefikasnija prevencija gripe i dalje je cijepljenje za kojim već nekoliko sezona ponovo vlada povećan interes. Prošle godine u PGŽ-u potrošeno je 99 posto doza cjepiva te su cijepljene sveukupno 21.432 osobe, dok je od gripe oboljelo njih 4.140. Za ovu sezonu Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a prema liječnicima obiteljske medicine u cijeloj županiji preusmjerio je 25 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a zbog povećanog interesa nedavno je u Zavod stiglo još 500 doza.

Karakteristični simptomi gripe su glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te kašalj uz izrazito visoku temperaturu, do 40 stupnjeva. Bolest nastupa naglo, a simptomi obično traju za dva do sedam dana. Osim cijepljenja kao prevencije, lijeka za gripu nema: bolest se liječi simptomatski, snižavanjem temperature, uzimanjem dosta tekućine i mirovanjem. Iako vrlo česta, gripa je ozbiljna bolest koju treba preležati kako ne bi došlo do komplikacija.

Potpuni oporavak od bolesti zna potrajati dugo, čak i do mjesec dana. Danas postoje i antivirusni lijekovi čiju primjenu treba započeti rano, unutar 48 sati od pojave prvih simptoma gripe. U pravilu se preporučuju osobama kod kojih bi gripa mogla izazvati ozbiljne posljedice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.