Liste čekanja

U PGŽ-u se na ortodontski pregled čeka i šest godina

Barbara Čalušić

Na pregled kod ortodonta djeca bi mogla čekati šest godina, a aparat na teret HZZO dobiti na pragu punoljetnosti nakon koje HZZO ionako više ne pokriva troškove ortodoncije



RIJEKA  Iako je broj specijalista ortodoncije u Primorsko-goranskoj županiji iznad normativa koje je propisao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, na prvi pregled kod ortodonta djeca bi mogla čekati godinama. Samo na Klinici za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, prema listama čekanja na njihovim internetskim stranicama, pacijenti se u ovom trenutku naručuju za listopad 2020. godine.


Drugim riječima na pregled kod ortodonta djeca bi mogla čekati šest godina, a aparat na teret HZZO dobiti na pragu punoljetnosti nakon koje HZZO ionako više ne pokriva troškove ortodoncije.


Sastanak, pa dogovor


Predstojnica Klinike za dentalnu medicinu prof. dr. Renata Gržić, potvrđuje duga čekanja na ovoj klinici. Razlog tome je što u ovom trenutku tri tima za ortodonciju na Klinici za dentalnu medicinu drži samo jedan specijalist.




– Problem je prepoznao i riječki HZZO pa je nedavno održan sastanak s cijelom specijalistikom i primarnom zdravstvenom zaštitom. Dogovoreno je da će liste čekanja kod svih ortodonata biti transparentno objavljene na stranicama HZZO-a. Doktori dentalne medicine moći će preko CEZIH-a ući u tu listu, a isto će moći i sami pacijenti. Cilj HZZO-a je svesti čekanje na pregled kod ortodonta na razdoblje od jedne do dvije godine, objašnjava prof. dr. Gržić.


Prema podacima s HZZO-ovih stranica, pored Klinike za dentalnu medicinu i Doma zdravlja gdje rade dva ortodonta, ugovor s HZZO-om ima još pet ordinacija i poliklinika. Četiri se nalaze u Rijeci, a jedna na Krku. Čekanje na prvi pregled kod ortodonta prema podacima s internetskih lista HZZO-a ne bi trebao biti problem. Naime, čekanje se kreće između jednog dana, koliko se čeka za većinu privatnih ordinacija s ugovorom i u Domu zdravlja PGŽ, više od 14 dana, koliko u HZZO-u navode da se čeka na pregled u Klinici za dentalnu medicinu pa sve do dva mjeseca koliko bi prema HZZO-ovim podacima trebalo čekati na prvi pregled u poliklinici Rident. Za kontrolni pregled i početak ortodontske terapije pacijenti čekaju dva i tri mjeseca.


Novo klasificiranje


Da je riječ o  podacima koji ne odgovaraju stvarnom stanju, osim  Klinike za dentalnu medicinu svjedoči i primjer Centra za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja PGŽ gdje u ovom trenutku, prema riječima ravnatelja Borisa Ritoše, dva ortodonta zaprimaju narudžbe za kraj 2015. godine.


U cilju smanjenja listi čekanja za ortodonta HZZO je nedavno uveo nov način klasificiranja pacijenata koji se upućuju ortodontu. Kako objašnjava prof. dr. Renata Gržić, s novim načinom klasificiranja u HZZO-u računaju na smanjenje listi čekanja između 20 i 30 posto.


– S ovim načinom bodovanja neka djeca su, nažalost, izgubila mogućnost da im HZZO pokriva troškove aparata za zube. Primjerice, to su manji poremećaji zagriza pa lagano rotiran zub više ne spada u klasifikaciju. Naravno, radi se o milimetrima i za određivanje tko ima pravo na orotodonta na teret HZZO-a ima još puno parametara, no sve je mjerljivo i pacijent uđe ili pak izađe iz klasifikacije, kaže prof. dr. Gržić dodajući da će pacijenti ipak imati pravo traženja drugog mišljenja i to na način da s uputnicom A4 odu na pregled kod drugog ortodonta.