Skupština

Turistička zajednica Kvarnera dodijelila nagrade i priznanja najzaslužnijima za rekorde

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Nakon radnog dijela Skupštine dodijeljena su priznanja za 48 zaslužnih pojedinaca i tvrtki, nositelja razvoja turizma Kvarnera, gdje je broj noćenja u posljednjih pet godina porastao za više od 26 posto



RIJEKA U sklopu tradicionalnog Kvarnerskog dana turizma održanog jučer u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je Skupština TZ Kvarnera koja je ugostila brojne uzvanike, među kojima su bili predstavnici resornih ministarstava, Policijske uprave PGŽ, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Instituta za turizam i Fakulteta za hotelski i turistički menadžment, brojni ugostitelji i dobitnici priznanja u akciji Čovjek ključ uspjeha…


– Na Kvarneru se nastavlja niz rekordnih turističkih rezultata i u posljednjih 5 godina broj noćenja je povećan za više od 26 posto, izvijestila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov i naglasila da su sve kvarnerske subregije ostvarile turistički rast. Prvi po broju dolazaka i noćenja je Krk, koji donosi trećinu turističkog prometa u PGŽ-a, kazala je Peršić Živadinov, dok je predsjednik TZ Kvarnera i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio da je tijekom 2016. ostvaren očekivani rast turističkog prometa i prihoda. Govoreći o planovima za iduće razdoblje, kazao je da se očekuju znatna ulaganja u hotelske kapacitete na Krku i Rabu, a nastojat će se i poboljšati prometnice, kazao je. – Za svaku iduću godinu zacrtamo si plan da bude kao i u tekućoj, ali uvijek je rezultatima nadmašimo, kazao je Komadina.


Nakon radnog dijela Skupštine dodijeljena su priznanja za 48 zaslužnih pojedinaca i tvrtki, nositelja razvoja turizma Kvarnera.


Čovjek ključ uspjeha




U kategoriji najboljih djelatnika u turizmu pod nazivom »Čovjek ključ uspjeha« dodijeljena su 22 priznanja u 21 kategoriji. Od te 21 kategorije, odnosno zanimanja, četvero ih je s Kvarnera osvojilo nagradu na nacionalnoj razini, kao najbolji djelatnici u Hrvatskoj, koja im je dodijeljena na Danima hrvatskog turizma u Bolu. Priznanje za poseban i trajan doprinos razvoju turizma, te za dugogodišnju, besprijekornu i inspirativnu suradnju dodijeljeno je Nedjeljku Mikeliću koji je za više od 17 godina koliko je bio na čelu TZG-a Raba, svojem gradu i otoku Rabu donio nagrade i priznanja koje je teško izbrojiti. Rab je, moglo bi se reći, u tom razdoblju osvojio sve što se osvojiti moglo.


U kategoriji izbora najboljih djelatnika u turizmu pod nazivom Čovjek ključ uspjeha dodijeljena su 22 priznanja u 21 kategoriji. Od toga, četvero ih je s Kvarnera osvojilo nagradu na nacionalnoj razini, kao najbolji djelatnici u Hrvatskoj, koja im je dodijeljena na Danima hrvatskog turizma u Bolu. Jučer su nagrade dobili u kategorijama: agencijski djelatnik – Mila Lončarić, Turist – Selce d.o.o.; djelatnik prodaje i marketinga u turizmu


– Ivan Sarajlić, voditelj korporativnih komunikacija u Milenij hotelima d.o.o., Opatija, turistički animator – Katarina Stojević, voditeljica animacije u Jadranu d.d. Crikvenica; turistički vodič – Livio Karavanić, član Udruge turističkih vodiča Kvarnera; recepcijski djelatnik –


Dominik Crnković, Hotel Kvarner Palace Crikvenica; konobar – Miroslav Matić, Gourmet restoran Bevanda Opatija; kuhar – Nenad Posavac, Gourmet restoran Navis Opatija, djelatnik hotelskog domaćinstva – Patricija Nikolić, Jadranka hoteli d.o.o., Mali Lošinj; privatni iznajmljivač – Anica Aščić Gudeljević, Opatija; policajac – Krešimir Puljić, MUP RH, PU PGŽ – Postaja pomorske policije Rijeka; najbolji djelatnik u pomorskom prijevozu – Boren Lupi, Jadrolinija d.d., Rijeka, djelatnik u zračnom prijevozu – Marina Cossutta Razumović, Croatia Airlines, vozač – Zoran Vitas, Novi Vinodolski; prodavač – Nada Gržičić, Boutique Andrea, Crikvenica; hortikulturni djelatnik – Senija Žunić, TD Baška d.o.o.; čistač –


Ivan Patalić, komunalno poduzeće Dundovo d.o.o., Rab; spasilac na plažama i bazenima – Petar Bralić, Rijeka sport d.o.o., Rijeka (Bazeni Kantrida); djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima – Franjo Beg, prijevoz putnika morem Dolfin, Rab (barkarijol); djelatnik u sustavu turističkih zajednica – Petar Škarpa, TZG Rijeka; djelatnik u objektu kulturnog nasljeđa (heritage) – Marko Dorčić, Heritage hotel Forza, Baška.


Najdestinacije i tvrtke


U kategoriji godišnjih turističkih nagrada, TZ Kvarnera dodijelila je priznanja destinacijama i tvrtkama. Mali Lošinj i Crikvenička rivijera najuspješnije su destinacije zdravlja u Hrvatskoj i na Kvarneru. Rab je kvarnerska »Autentična primorska destinacija – Naše malo misto«, »Monty’s Dog Beach and Bar« Crikvenica je dobio priznanje u kategoriji prirodna atrakcija godine – plaža godine. U kategoriji smještajnih objekata na Kvarneru nagrađeni su u kategoriji odmorišni hotel 3* – Valamar Koralj Romantic Hotel, Krk; wellness hotel – Vitality Hotel Punta, Mali Lošinj; jedinstveni luksuzni hotel – Hotel Bevanda, Opatija; u kategoriji mali kamp – Kamp Lando Resort, Kampor; a u kategoriji eko kamp sva tri mjesta odnesena su na Kvarner pa su priznanja dobili kampovi: Kovačine Cres te Krk i Glavotok na Krku.



Četiri kvarnerske destinacije ušle su u Top 100 održivih destinacija u 2016. – Green Destination, i to: Gorski kotar i otok Krk, te gradovi Delnice i Mali Lošinj. Za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom. Posebno priznanje dodijeljeno je Interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga zbog osvajanja nagrade SKAL INTERNATIONAL TOURISM AWARDS 2016.



Uz sve to, za lepezu kvalitete i raznovrsnosti turističke ponude, važne su i nagrade u kategorijama najbolje spa/lječilište koje je pripalo opatijskoj Thalassotherapiji. U kategoriji najboljeg apartmana na moru priznanje su dobili Apartmani Marija Devčić Rijeka i Apartman Tijan, Kastav-Kvarner Family iznajmljivač. U kategoriji najbolji apartman na kontinentu priznanje su dobili Apartmani Sabina, Fužine.


U kategoriji najbolja kuća za odmor na moru u Hrvatskoj i na Kvarneru priznanja su dobili Villa Sirotnjak – Lovran, Kuća za odmor Iva – Dobreć, Villa Biocrystal – Hreljin. Nadalje, u kategoriji Inovacija godine priznanje je dobio projekt Apoksiomen na otoku vitalnosti, a u kategoriji restoran godine – restoran Bevanda, Opatija. Putnička agencija Katarina Line nositelj oznake oznake kvalitete Kvarner Family agency i Dog Friendly, najbolja je DMK putnička agencija godine u Hrvatskoj i na Kvarneru.