Brdsko-biciklistički klub Kvarner

Tradicionalna biciklijada po biciklističkim stazama Klane već 18. godinu uljepšava kraj školske godine

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



KLANA – Brdsko-biciklistički klub Kvarner i ove je godine, već osamnaeste zaredom, klanjskim osnovcima uljepšao kraj školske godine tradicionalnom biciklijadom po biciklističkim stazama i putevima ove općine. Kako se to već uobičajilo kod prethodnih generacija, biciklijadi je prethodilo edukativno predavanje o sigurnosti u prometu na biciklu, koje je školarcima održao Ildo Gržić iz BBK Kvarner, inicijator biciklijade, kroz koju su dosad prošle cijele generacije klanjskih osnovnoškolaca. Učenici su prošli kroz niz zanimljivih i korisnih tema, poput prometnih propisa, ponašanja biciklista u prometu, ispravnosti biciklističke opreme i opasnosti za bicikliste u prometu, a kao i ranijih godina, pridružili su im se i roditelji.


– Pozitivni efekti i pomaci vide se iz godine u godinu. Djeca sve više znaju, dio njih već mi pomaže u predavanju, a imaju i bolje bicikle i opremu. Posebno mi je drago da nam se pridružuje i sve veći broj njihovih roditelja. Na prvoj biciklijadi prije 18 godina okupilo se osam učenika, a ove godine bilo je njih 42, objašnjava Ildo Gržić.


Dan nakon predavanja uslijedila je biciklijada od Osnovne škole Klana prema Studeni pa lovačkoj kućici Vranjino gdje su se školarci mogli educirati o rimskom limesu. Na pauzi i marendi u Studeni školarcima se pridružio Mateo Franković, najbolji mladi biciklist, koji ih je upoznao sa svime što ih je zanimalo o cestovnom biciklizmu. Cijelim putem bicikliste su pratili vatrogasci DVD-a Klana. Iz Studene kretalo se prema cilju u centru Klane, gdje su učenike dočekali čelni ljudi općine, predvođeni načelnikom Matijom Laginjom. Ildi Gržiću želja je da slične biciklijade organizira i po drugim osnovnim školama u regiji, po uzoru na takva događanja koja se uobičajeno odvijaju po talijanskim školama, prije Giro d’Italia.