Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
19. siječnja 2019.
U zdravom tijelu zdrav duh

foto Tjelovježba u riječkim vrtićima: 3.000 vrtićara svakog dana vježba

Drenovski vrtićari zabavljaju se dok vježbaju / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Drenovski vrtićari zabavljaju se dok vježbaju / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2017. u 9:40 2017-05-25T09:40:00+02:00

Uz svakodnevnu jutarnju tjelovježbu predškolci tijekom cijelog dana ovisno o njihovim interesima sudjeluju u raznim fizičkim aktivnostima, a  nerijetko i sami osmišljavaju aktivnosti

RIJEKA  Više od tri tisuće predškolaca u svim objektima Dječjeg vrtića Rijeka svakodnevno se zajedno sa svojim odgajateljima bavi tjelovježbom, a kako to izgleda u praksi jučer su demonstrirali polaznici i odgajatelji Podcentra Drenova.

Svakodnevno bavljenje tjelesnom aktivnošću sastavni je dio odgojno-obrazovnog rada koji se ne odvija samo u dvoranama već i u svim vrtićkim, ali i vanjskim prostorima, a kako bi tjelovježba postala standard riječkog predškolskog sustava Dječji vrtić Rijeka, kaže ravnateljica Davorka Guštin, ovogodišnju je nabavku didaktičkih sredstava namjenski usmjerio upravo na sportske rekvizite.

– Kao što već godinama radimo na kvalitetnoj prehrani djece te smo postigli njenu visoku razinu tako sada želimo da tjelesna aktivnost postane standard za svu djecu od najranije dobi do polaska u školu.

RI245X23
Tjelovježba u drenovskom vrtiću / Snimio Damir ŠKOMRLJ

 

Sportska oprema

U tu svrhu ove smo godine nabavili niz sportskih rekvizita i u svim objektima stvoreni su uvjeti za obavljanje kinezioloških aktivnosti. Kao podršku tom cilju i odgajateljima izdali smo i »Mali vodič uporabe sportskih rekvizita« čiji su autori stručni suradnici kineziolozi Katja Luketić i Željana Marić te pedagoginja Sanja Margeta, a vodič će zaživjeti i u elektroničkom obliku te će svima biti dostupan na našim web stranicama, kazala je Guštin.

RI245X13

Danas na Platku Girotondo dell’amicizia

Dječji vrtić Rijeka danas je domaćin i tradicionalnog  godišnjeg okupljanja predškolske djece pripadnika talijanske nacionalne manjine polaznika talijanskih vrtića s područja Istarske i Primorsko-goranske županije te Slovenskog primorja »XV. Girotondo dell’amicizia – Krug prijateljstva«. Druženje se organizira na Platku, a također će se bazirati na raznim sportskim aktivnostima. Posebna  vrijednost manifestacije Girotondo dell’amicizia je u jačanju identiteta talijanske nacionalne manjine, kroz zajedništvo, druženje i prijateljstva djece i odgojitelja, a druženje se svake godine održava u drugom gradu. Organizator susreta je Talijanska unija, a na priredbi će sudjelovati 15 dječjih vrtića s 396 djece i 63 odgojitelja.

Uz svakodnevnu jutarnju tjelovježbu predškolci tijekom cijelog dana ovisno o njihovim interesima sudjeluju u raznim fizičkim aktivnostima, a prema riječima pedagoginje Sanje Margeta nerijetko i sami osmišljavaju aktivnosti.

– Svjesni važnosti tjelesnih aktivnosti i njihovog kroničnog manjka u široj populaciji nastojimo promovirati sve oblike zdravih navika i kvalitetnog života koji su nam kao ustanovi dostupni. Kada je u pitanju tjelesna aktivnost radi se o raznim aktivnostima kao što su pokretne igre, ples, ritmika, poligoni prepreka, štafetne igre i slično. Te se aktivnosti održavaju u dvoranama, hodnicima, sobama, vanjskim prostorima i terasama, ali i u obližnjim šumama, parkovima i livadama. U naše aktivnosti uvijek uključujemo i roditelje koji su naši prvi suradnici i partneri, ističe Margeta.

RI245X31

Šumski bonton

Kako to izgleda u šumi, ali i na drugim lokacijama, jučer su pokazali drenovski vrtićari koji već četiri godine sudjeluju i u projektu »Šumski vrtić« u okviru kojeg u pratnji odgojitelja jednom do dva puta tjedno odlaze u obližnju šumu gdje uz boravak u prirodi i vježbanje te stvaraju nove projekte poput »Šumskog bontona«.

RI245X30
Tjelovježba u drenovskom vrtiću (2. dio) / Snimio Damir ŠKOMRLJ

U svim tjelesnim, kao i drugim aktivnostima, ravnopravno sudjeluju i djeca s teškoćama u razvoju, a provedeno je i stručno usavršavanje svih odgojitelja na temu važnosti tjelesnog vježbanja djece te je pokrenuta i organizirana rekreacija za djelatnike koju provode stručni suradnici kineziolozi.

RI245X16

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka