Agonija se nastavlja

Tibovci najavili novi štrajk: Radnici razočarani jer među kupcima nije Uljanik grupa

Orjana Antešić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

 Činjenica da se TIBO sada prodaje u paketu s vrlo vrijednim zemljištem tjera na dodatni oprez,  kaže sindikalist Damir Bačinović. Dodaje da Uljanik grupu i dalje smatra najpoželjnijim vlasnikom



MATULJI  Odluku Uljanik grupe da ne preda pismo namjere za kupnju TIBO-a i time kupi »ulaznicu« u aktualnom privatizacijskom natječaju za ovu tvornicu, u Sindikatu metalaca dočekali su kao neugodno iznenađenje i nešto što bi moglo dodatno zakomplicirati ionako lošu situaciju u ovim matuljskim pogonima, čiji radnici i dalje čekaju na svojih pet zaostalih plaća.


»Tibovcima« je definitivno opet prekipjelo i povjerenik ovog sindikata u toj tvornici Željko Bilić najavljuje da će od idućeg ponedjeljka, najkasnije u utorak, ponovo u štrajk.  Bilić napominje kako je račun tvornice opet blokiran te da su opet »debelo« u negativnoj spirali.


Nova pozajmica?


Od Bilića i regionalnog povjerenika Sindikata metalaca Damira Bačinovića doznajemo kako postoje naznake da bi Uljanik grupa, bez obzira na nove okolnosti, tijekom idućeg tjedna transferirala još jedan »obrok« sredstava nužan da »tibovci« dobiju barem jednu zaostalu plaću, no čvrstih garancija nema.




 Ukoliko se to obistini, podsjetimo, radilo bi se o novcima iz zajma koja što je dogovoren na sastanku u kolovozu u DUUDI-ju, a riječ je o ukupno pet milijuna kuna. Iz Uljanik grupe dosad su na taj konto uplatili TIBO-u 2,5 milijuna kuna, čeka se i formalno parafiranje ugovora na osnovi kojeg Uljanik grupa stječe pravo zaloga na zemljište TIBO-a. Istog onog koji je sada u postupku prodaje, pa je sasvim jasno koliko su se stvari oko matuljske tvornice još dodatno nepotrebno zakomplicirale, čemu je zasigurno pogodovala i neizvjesna politička situacija u vrhu države. U Sindikatu metalaca, kao ni u Upravi TIBO-a, ne znaju tko su potencijalni kupci, je li u pitanju samo jedan ili više njih jer iz Centra za restrukturiranje i prodaju taj podatak kriju kao zmija noge.


– Svaka logika upućivala je da će onaj tko je već pozajmio TIBO-u 2,5 milijuna kuna i tko je  iskazao načelni interes za preuzimanjem,  to i konkretizirati i na aktualnom natječaju kroz pismo namjere. To se ipak nije dogodilo i mi možemo izraziti samo žaljenje jer Uljanik grupu i dalje smatramo najpoželjnijim vlasnikom TIBO-a, kazao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Damir Bačinović. On vjeruje da će na kraju priče država kao vlasnik i Uljanik grupa ipak iznaći model i povoljno rješenje oko TIBO-a.  


– Svakako da nas činjenica da se TIBO sada prodaje u paketu s vrlo vrijednim zemljištem tjera na dodatni oprez. Nedavna dokapitalizacija i povrat tih 42.000 četvornih metara zemljišta matuljskoj je tvornici predstavljala garanciju da će se sačuvati radna mjesta, proizvodnja i brend – ističe Bačinović.


Kritike CERP-u


Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić za najvećeg krivca za situaciju u koju je doveden TIBO upire prstom u CERP koji je, kroz uprave i nadzorne odbore koje su postavljane, loše upravljao i nanosio štetu tvornici.


– A sada svi povlače stražnjicu za metar i prave se grbavi – slikovit je Bulić. Kaže da bi volio da TIBO završi pod kapom Uljanik grupe, ali da se boji da neće tako završiti.


Direktor matuljske tvornice Matko Pekić jučer je samo poručio kako Uljanik grupa ima svoju poslovnu politiku, i ako se tu ne uklapa TIBO, s tom se činjenicom, ističe, valja pomiriti. Podsjeća Pekić i da se iz Uljanik grupe nisu nikad službeno izjasnili da namjeravaju preuzeti TIBO te da su očito te priče bile više proizvod želja.


– Meni kao direktoru najvažnije je da se osigura opstojnost i nastavak proizvodnje u TIBO-u i zato je svaki novi vlasnik koji je spreman nastaviti djelatnost i financijskim ulaganjima osoviti ovu tvornicu na noge dobrodošao. TIBO je tvrtka koja uz manja ulaganja i restrukturiranje ima dobru perspektivu, kako na domaćem, tako i inozemnom tržištu, zaključio je jučer Pekić.